Column

Er is veel domheid voor nodig om jezelf zo te bewieroken als Thierry Baudet

Lijstaanvoerder Thierry Baudet viert de behaalde zetels met partijleden in Level Eleven tijdens de uitslagenavond van Forum voor Democratie (FVD) na afloop van de Tweede Kamerverkiezingen. Beeld ANP

De grootste verrassing van de verkiezingen van afgelopen week was niet de deconfiture van de Partij van de Arbeid. Hoogstens de omvang daarvan kon nog verbazing wekken. Veel opmerkelijker was de toetreding van het Forum voor Democratie van Thierry Baudet met twee zetels in de kamer. 

Iets meer dan 186.000 mensen hebben hun stem op hem uitgebracht. Dat is bijna een derde van wat de PvdA (met krap 599.000 stemmen) in huis bracht. Je vraagt je af waar die aanhang vandaan komt. Zijn het intellectuelen die Geert Wilders te min vinden, maar wel oren hebben naar een gesoigneerde Bildungsburger die niet van de straat is? 

Dat laatste laat Baudet in ieder geval breed uitschijnen. Ooit noemde hij zich al de meest vooraanstaande intellectueel van Nederland en na de verkiezingen stelde hij vast dat het IQ van zijn tweemansfractie minstens anderhalf keer zo hoog was als dat van alle andere.

Een echte intellectueel zou zoiets nooit zeggen. Zoals iemand die er prat op gaat Engels te spreken ‘as a native’ er geen idee van heeft wat het werkelijk betekent een taal te spreken, zo kun je ook zeker zijn van de beperkte denkvermogens van iemand die zich ostentatief voor hyperintelligent uitkrijt. Kijk naar Donald Trump en je zult je nooit meer vergissen. Er is veel domheid voor nodig om jezelf te bewieroken als de allerslimste.

Wie stemde dan op hem?

Misschien is er hier en daar een intellectueel gevallen voor de charme of de bravoure van Baudet. Maar dat verklaart het succes van die 186.000 stemmen niet. Zoveel intellectuelen heeft Nederland niet eens. En dus komen we toch weer terecht bij de achterban van Geert Wilders. Althans dát deel ervan dat pianospelen op prijs stelt, bij Beethoven aan méér denkt dan een liedje van Chuck Berry en het wel geinig vindt dat Baudet zijn eigen vleugel bij de Tweede Kamer wil laten binnentakelen. Op eigen kosten, naar ik hoop – maar helemaal gerust ben ik er niet op.

Eén ding blijft opvallend. Terwijl de andere politieke leiders van gekkigheid niet wisten wat te doen om het volk te laten zien dat zij ook één van hen waren, koos Baudet de omgekeerde weg. Hoe ridicuul ook, zijn breed uitgedragen intellectuele voortreffelijkheid en ver boven het plebs verheven culturele smaak deden althans in dát opzicht geen concessies aan gemakzuchtig populisme. Baudet onderscheidde zich juist met enige hooghartigheid van het kleinburgerdom dat hij tegelijk probeerde te verleiden.

Daarin is hij wonderwel geslaagd – en dat is voor andere politici een goede les. Ook in deze tijd van culturele nivellering en verlies aan decorum en distinctie hoeft een Kamerkandidaat zich niet vals te vernederen tot de veronderstelde smaak van het volk om als leider te worden geacht. Ik vermoed zelfs dat het omgekeerd is. Ook Pim Fortuyn was geen geklofte jongen, en met het kapsel van Geert Wilders zou bijna iedereen uit zijn achterban zich doodschamen.

Wonderlijk genoeg halen politici uit de ‘mainstream’ de gekste capriolen uit om de kiezers maar het gevoel te geven één van hen te zijn. Terwijl de ware populisten zich juist bijna militant van hun achterban onderscheiden. Zij beseffen dat het ‘volk’ uit welks naam zij zeggen te spreken helemaal geen leider wil naar eigen beeld en gelijkenis. Het wil juist iemand die bijzonder is.

Quasi-populaire bokkensprongen

Als het daarvoor een kale nicht, geblondeerde Limburger of snobistisch fotomodel moet kiezen, dan zij dat zo. Wat het vérder nog van nichten, snobs en valse blondines mag denken, staat daar buiten. Ik vermoed dat dat niet alleen in de politiek zo werkt – en dat al het gepraat over positieve ‘rolmodellen’ daarom op drijfzand berust. Wie wérkelijk ambitie heeft, zoekt voor zichzelf nu juist de status van het boven-gemiddelde dat bewondering afdwingt omdát het ‘anders’ durft te zijn – en daarom als leider wordt geaccepteerd.

Zou dat besef vanaf nu tot de politieke voorlieden doordringen, dan zou de verkiezingsoverwinning van het Forum voor Democratie in ieder geval één positief resultaat hebben gehad. Van rare quasi-populaire bokkensprongen zouden we voortaan zijn verlost. Veel méér positiefs is er van Baudets overwinning, naar ik vrees, niet te verwachten. Afgezien van zijn pianospel, waarbij bemoeienis van anderen alleen maar hindert, overheerst ook bij hem de nivellerende geest die denkt dat democratie hetzelfde is als iedereen over alles laten meepraten.

De illusie dat de kiezer dát zou willen is door deze verkiezingen overtuigend de wereld uit geholpen. GeenPeil, dat de referendum-gedachte tot het uiterste wilde doorvoeren, verzamelde net iets meer dan een schamele 5000 stemmen in heel Nederland, minder nog dan het resultaat van de bizarre lijst ‘Niet Stemmers’. 

Lees ook: Thierry Baudet: "Ik moet het echt nog leren, dit spel".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden