Update

Er is storm op komst, maar code oranje is voor een deel van het land ingetrokken

Een voorbijganger loopt door een stevige  hoosbui in het centrum van Den Haag.  Beeld ANP
Een voorbijganger loopt door een stevige hoosbui in het centrum van Den Haag.Beeld ANP

Het KNMI heeft code oranje voor de provincies Utrecht en Zuid-Limburg ingetrokken. De waarschuwing voor onweer met zware windstoten geldt nog wel voor de provincies Gelderland, Flevoland, Overijssel, Drenthe, Friesland, Groningen en in het Waddengebied.

Redactie

In Utrecht, Zuid-Limburg, Noord-Brabant en Noord-Holland geldt voorlopig nog wel code geel.

In de eerste helft van de avond trekken felle buien met onweer van zuidwest naar noordoost over ons land. Naarmate de buienlijn over het land trekt, neemt die in intensiteit toe. De buien kunnen gepaard gaan met zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur en met hagel en veel neerslag in korte tijd.

Dinsdagavond en in de nacht van woensdag op donderdag trok ook al een gebied met hevig onweer, windstoten, hagel en veel regen over het land. Beide keren trok het noodweer een spoor van vernielingen, met bij elkaar tientallen miljoenen euro’s aan schade.

Ondanks de vele regen die is gevallen, is het in delen van Nederland nog steeds erg droog. Waterschap Aa en Maas heeft een verbod afgekondigd voor beregening met water uit sloten en beken, voor het gebied ten zuiden van de lijn Den Bosch, Nuland en Herpen.

Opnieuw noodweer: 72.500 bliksemontladingen en veel schade

Nederland kreeg ook woensdagnacht een flinke storm over zich heen. De harde windstoten, zware regenval en grote hagelstenen veroorzaakten veel schade.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden