Er is racisme, maar niet bij de politie

Na de dood van Mitch Henriquez regende het beschuldigingen richting de Haagse politie. Maar van stelselmatige discriminatie is geen sprake, stelt Ibrahim Wijbenga.

Geen verschil tussen de daden IS en politiegeweld #doodgeknuppeld #MitchHenriquez', tweet de Haagse Partij van de Eenheid (één zetel in de gemeenteraad) direct na de noodlottige dood van Mitch Henriquez bij zijn arrestatie in het Zuiderpark. Een Amsterdamse rapper doet er een schepje bovenop door een foto van een agent op internet te zetten die niets met de arrestatie te maken heeft, met als onderschrift: 'Dit is hem dan... Degene die #MitchHenriquez in coma heeft gewurgd, klootzak! Moordenaar!' De foto circuleert nog steeds op Facebook.

De wijkagent in kwestie heeft de reputatie een ware plaag te zijn voor drugsdealers in de Schilderswijk, maar heeft niets te maken met de dood van Henriquez. Het lijkt erop dat rekeningen worden vereffend met agenten die impopulair zijn bij criminelen door ze moedwillig te linken aan dit vreselijke incident. Er werd ook niet gedemonstreerd bij bureau Zuiderpark maar bij bureau Heemstraat in de Schilderswijk.

'Structureel racisme en discriminatie bij de Haagse politie', reageert een collectief van artiesten en activisten in een online manifest. Het eist zelfs het aftreden van de politiechef van Den Haag. En antropoloog Femke Kaulingfreks, die promoveerde op het onderwerp ordeverstoringen in achterstandswijken, wijt in de Volkskrant de agressie en het geweld van de overwegend minderjarige Marokkaans-Nederlandse relschoppers aan stelselmatige discriminatie door het Haagse politiekorps.

undefined

Drama

Laat ik allereerst stellen dat de dood van Mitch Henriquez een verschrikkelijk drama is, voor hemzelf, voor zijn familie en voor alle betrokkenen. De overheid dient alles in het werk te stellen om de noodlottige gang van zaken bij zijn arrestatie in kaart te brengen en na te gaan of en in hoeverre hier sprake was van buitensporig politiegeweld, waarvoor de vijf dienders strafrechtelijk vervolgd moeten worden.

Maar van stelselmatig racisme en discriminatie bij het Haagse politiekorps is geen sprake. Begin 2014 ontving de Nationale Ombudsman signalen van het Haagse actiecomité Herstel van Vertrouwen over etnische discriminatie en disproportioneel politiegeweld jegens bewoners van de Schilderswijk. De Ombudsman onderzocht toen het politieoptreden, de bejegening van bewoners, onderscheid naar etniciteit bij identiteitscontroles, en het gebruik van geweld. Conclusie: er was geen sprake van onderscheid naar etniciteit en disproportioneel geweld. Er waren weliswaar gevallen waarbij soms te veel geweld werd gebruikt, maar dat waren incidenten en geen structurele misstanden.

Nu wordt weer luidkeels 'racisme' geroepen. Maar is érgens bewezen dat racisme onderdeel is van de Haagse politie-aanpak? Zelfs in zijn interne, maar gelekte column komt het hoofd van de Nederlandse politie, Gerard Bouman, niet met concrete gevallen, cijfers, of disciplinaire maatregelen. Ook de gevolmachtigde minister van Aruba weerspreekt dat racisme Henriquez fataal werd.

Hoe moet je dan reageren op de facebook- en de twitterlobby die, zonder enig bewijs, het tegendeel beweren? Natuurlijk 'profileert' de politie. Wat denkt u van de zogeheten honderd-procentcontroles van vluchten uit het Caribisch gebied, omdat op die vluchten veel drugskoeriers zaten? En van de controles gericht tegen Oost-Europeanen in het uitgaansleven en op festivals, omdat de zakkenrollers daar heel vaak Oost-Europeanen waren?

undefined

Italiaanse methode

In het recente verleden kende vooral Amsterdam-Oost veel overvallen volgens 'de Italiaanse methode': twee personen op een scooter tikten de ruiten in van wachtende auto's voor een stoplicht, en roofden tasjes van bijrijderstoelen. Het waren nagenoeg allemaal jonge Marokaanse Nederlanders die voor deze overvallen werden veroordeeld. In de opsporing en in preventieve controles richtte de Amsterdamse politie zich dus op ... jonge Marokkaanse Nederlanders. En de politie richtte zich op de kaalgeschoren mannen met AFCA-hoodies om rellen te voorkomen bij voetbalwedstrijden van Ajax.

Het is heel vervelend tot zo'n 'doelgroep' van de politie te behoren, aar dat profileren is een noodzakelijk kwaad wil de politie nog enigszins effectief optreden.

undefined

Leiderschap

En de vrijwilligers en bestuurders van de in de Schilderswijk gelegen Al Islam- en As Soennah-moskeeën hebben leiderschap getoond de afgelopen dagen. Onder heel moeilijke omstandigheden hebben zij de bewoners van de Schilderswijk in bescherming genomen tegen het grove geweld van overwegend jonge relschoppers.

Direct na de dood van Henriquez stonden deze relschoppers al in de startblokken om alles kort en klein te slaan wat op hun pad kwam, om onschuldige passanten te terroriseren en om iedereen verrot te schelden of te intimideren die het waagde hen aan te spreken op hun gedrag.

Dit alles heeft niets te maken met een protest tegen de samenleving, zoals het collectief dat een manifest ondertekende en andere intellectuelen ons willen doen geloven. Het gaat hier om uitschot dat het liefst heel Den Haag wil zien branden.

'Kankerjood', 'Blanke viespeuk', 'Kanker skotoe' (straattaal voor politie). Het zijn gevleugelde uitdrukkingen in deze kringen. Als één groep zich schuldig maakt aan niets ontziend racisme en geweld, zijn het deze relschoppers.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden