Er is niets mis met idealen, ook al zijn die ’vrouwelijk’ opinie

Veel ellende in de wereld is te wijten aan ’mannelijk’ gedrag. Daarom is het tijd voor feminien mededogen.

De stelling dat feminiene waarden sinds de jaren zestig de dominantie van de mannelijke kernwaarden in de buitenwereld verdringen is volstrekt uit de lucht gegrepen. Feminien staat, volgens Michael van Eekeren onlangs in Letter & Geest, gelijk aan gevoel, idealisme en zieligheid; mannelijkheid met verstand, realisme en concurrentie. Mededogen zou niet thuishoren in de politiek en het openbare leven en gevoel en idealisme zouden slecht leiderschap voortbrengen.

Er zijn veel zaken die niet thuishoren in de parlementaire democratie. Bijvoorbeeld: de premier die weigert te antwoorden op Kamervragen over wat er in zijn aanwezigheid is besproken tijdens de Bilderbergconferentie begin juni. Hoort dit gedrag thuis in onze politiek? En wat te denken van de politieke partij die kiezers een parlementair onderzoek naar de oorlog in Irak beloofde maar hier met het regeerpluche in zicht van afziet. Er zijn nog veel meer dieptepunten te noemen, die het gevolg zijn van die fantastische mannelijke eigenschappen: machtswellust, realisme en concurrentie. We spreken niet voor niets van ’politieke arena’.

Mededogen, een van de gehekelde ’vrouwelijke’ waarden, zou daarentegen níet thuishoren in het politieke bestel en het grote maatschappelijke spel. Mededogen is een prachtige eigenschap en niet louter voorbehouden aan vrouwen. Kijk naar Mahatma Gandhi en Nelson Mandela. Prachtige mannen die niet het etiket vrouwelijk kregen opgeplakt, maar wel als grote leiders in de geschiedenisboeken staan. En neem de persoon die nog steeds door miljoenen mensen wordt herdacht en aanbeden, Jezus van Nazareth. De persoon die liefde en mededogen predikte. Jezus een vrouwelijke man? Als de mannelijke waarden zo superieur zijn, had hij zijn ideeën moeten koesteren in zijn hart, zijn huis, zijn slaapkamer, maar had hij ze niet de buitenwereld in moeten slingeren.

Wat is er mis met feminisering, met een gelijkwaardige behandeling van vrouwen ten opzichte van mannen op maatschappelijke, economische en juridische vlak en met de doorbreking van rolpatronen? Bovenstaande voorbeelden maken duidelijk dat eigenschappen niet aan sekse gebonden zijn. De ene mens is rationeel, de ander niet, de een is gevoelig, de ander minder. Competitie, een veel geprezen ’mannelijke eigenschap’, is aangeleerd gedrag. En niemand kan ontkennen dat de drang tot competitie in de afgelopen decennia fors is toegenomen. Onze samenleving feminiseert niet, ze masculiniseert.

De man – en de vrouw die mee wil tellen in de mannenwereld – wordt aangemoedigd tot het tonen van kracht, het aangaan van competitie, het nemen van de eigen verantwoordelijkheid. Het zijn dan ook vooral mannen die het voortouw nemen en grote ongelukken veroorzaken, omdat zij geen richtsnoer hebben, geen idealisme. Het draait vrijwel altijd om korte termijn gewin, in geld of in status. Door mannelijke daadkracht is ’Darfur’ ontstaan en is ’Darfur’ inmiddels opgegeven. De kredietcrisis is ontstaan door mannelijke wedijver. Mannelijke daadkracht zal hem niet oplossen. Files groeien en de temperatuur op aarde stijgt. Het ijs op de Noordpool smelt en de wereldleiders – vrijwel uitsluitend mannen – laten het gebeuren.

Al eeuwen zijn de mannelijke kernwaarden aan de macht, het verstand en het realisme. De man die oorlogen voert, de man die vrouwen en kinderen tot een slavenbestaan dwingt, de man die wereldwijd een op de zeven vrouwen verkracht, de man die zaken doet op Wall Street en inhalig probeert te verdienen aan het verlies van anderen, de man die krampachtig vrouwen en vrouwelijkheid uit het centrum van de macht weert, die geweldige man die mededogen en gelijkheid weert uit publieke zaken.

Wij vragen u: wat is er mis aan idealen? Waarom zouden die er niet mogen zijn? Het lijkt ons dat we juist meer idealisme nodig hebben in de wereld, meer mededogen ook. Wellicht dat er nog wat te redden valt, als mannen de kernwaarden liefde en mededogen niet alleen toedichten aan vrouwen, en niet alleen thuis in de huiskamer maar ook in de buitenwereld zouden uitdragen. Wij geloven niet in gelijkheid van mensen, wel in gelijkwaardigheid. Het is hoog tijd voor feminisering van de samenleving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden