Er is meer werk, maar niet in vaste dienst

In Nederland krijgt een medewerker eerst een tijdelijk contract, later pas een vaste aanstelling. Beeld ANP XTRA

Ook bij een oplevende economie blijft flexwerk populair in Nederland.

Het gaat goed met Nederland. De werkloosheid daalt, de arbeidsparticipatie stijgt, inkomens gaan omhoog en de gemiddelde Nederlander is best te spreken over zijn salarisstrookje, blijkt uit de gisteren gepubliceerde Sociale Staat van Nederland van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Maar die oplevende economie slaagt er niet in het aandeel vaste contracten flink op te krikken, tonen de SCP-cijfers.

De onderzoekers zien wel dat tijdelijke krachten vaker dan voorheen zicht hebben op een vaste baan. Had vorig jaar nog 15 procent van de flexwerkers kans op een vaste aanstelling, begin dit jaar was dat al 20 procent. Maar, nuanceren de onderzoekers, of de tijdelijke kracht daadwerkelijk een vaste werknemer is geworden valt op basis van de data niet op te maken.

Het is een voorzichtiger geluid dan dat wat het Centraal Bureau voor de Statistiek een kleine maand geleden liet horen. Voor het tweede kwartaal op rij nam het aantal vaste contracten harder toe dan het aantal tijdelijke functies, meldde het statistiekenbureau in augustus. Het woord trendbreuk viel zelfs tijdens een persbijeenkomst.

Cultuurverandering

Maar van een trendbreuk durft Paul de Beer, hoogleraar arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam, nog niet te spreken. Ja, in de afgelopen maanden kroop het aantal vaste contracten in de statistieken wat omhoog. Maar dat betekent nog niet dat werkgevers structureel scheutiger zijn met het verstrekken van een vaste aanstelling.

De Nederlandse ondernemer neemt anno 2018 namelijk andere beslissingen dan voor de crisis tien jaar geleden, ziet De Beer. Daar ligt vooral een cultuurverandering aan ten grondslag. "In België krijgt een medewerker op de eerste plaats een vast contract aangeboden, tenzij hij of zij wordt aangenomen voor een tijdelijke functie. Maar in Nederland is dat tegenwoordig anders: eerst een tijdelijk contract en pas in een later stadium een vaste aanstelling."

Het is een gewoonte die eind jaren negentig met de flexwet in gang is gezet, vermoedt de hoogleraar. "Mijn hypothese is dat met die wet en de afspraken die vakbonden toen maakten het verstrekken van flexibele contracten is gelegitimeerd."

De opleving van de economie zal aan het gemak waarmee Nederlandse werkgevers tijdelijke contracten verstrekken niet snel een eind maken, verwacht De Beer. "Als de arbeidsmarkt krapper wordt, dan gebruiken werkgevers vaste contracten om goed personeel aan zich te binden. Maar ik verwacht niet dat het economische effect zo groot is dat er sprake zal zijn van een trendbreuk. Ja, de komende twee jaar misschien. Maar daarna kan het weer helemaal anders zijn."

Lees ook:

Meeste dertigers verdienen minder dan hun pa en ma

Vooral in de laagste inkomensgroep slagen minder dertigers erin het inkomen van hun ouders te overtreffen.

Het raadsel van de Nederlandse economie: Flinke groei, maar lonen blijven achter

Wederom groeit de economie. Maar desondanks stijgen de lonen niet zo hard als tien jaar terug. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden