Commentaar

Er is meer steun en inzet nodig om Somalië van zijn grootste plaag te bevrijden

Somalische veiligheidstroepen patrouilleren langs de plek waar zondag bij een aanslag twee autobommen tot ontploffing kwamen. Beeld AFP

Ooit stond het bekend als de ‘meest mislukte staat ter wereld’, maar de laatste tijd was er juist voorzichtige hoop voor dit land in de Hoorn van Afrika. Somalië kreeg vorig jaar een nieuwe president, eentje die niet aan de oude politieke clans was gebonden. Deze Mohamed Abdullahi Mohamed beloofde Somalië’s grootste plaag, terreurbeweging Al-Shabaab, met wortel en tak uit te roeien.

De nieuwe zelfmoordaanslag dit weekend en de bloedige gijzeling die erop volgde, maken pijnlijk duidelijk dat deze strijd een zeer taaie is. En een die niet zonder brede en meer internationale steun kan worden gewonnen.

De bom ontplofte nog geen twee weken nadat de bloedigste aanslag ooit in Somalië plaatsvond, waarbij een vrachtwagen vol explosieven ruim 350 doden maakte. Deze aanslag werd niet geclaimd door Al-Shabaab, vermoedelijk vanwege het grote aantal burgerdoden in de drukke winkelstraat, waar nieuwe gebouwen en winkels wezen op een voorzichtige toename van de welvaart. Maar naar alle waarschijnlijk heeft de door Al-Qaida gesteunde beweging er wel de hand in gehad.

President Mohamed, bijnaam Farmajo, loopt een race tegen de klok. Over een jaar zal de regionale vredesmissie van de Afrikaanse Unie, Amisom, een begin maken met het terugtrekken van de 22.000 manschappen. Ook al zijn zij er niet in geslaagd om samen met het zeer zwakke Somalische leger Al-Shabaab uit te roken. De terreurbeweging werd een paar jaar geleden al verdreven uit de steden, maar de recente aanslagen, de vele deserties uit het leger richting Al-Shabaab en de corruptie binnen defensie en overheid tonen de kracht en organisatiegraad, waarover Al-Shabaab nog altijd beschikt.

Doet de internationale gemeenschap genoeg? Het Amerikaanse leger is onder Trump een intensieve drone-campagne gestart in het land, en ook de Turken zijn er sinds een paar jaar economisch en nu ook militair actief. Het is een teken aan de wand dat de Somaliër die (tot hij gisteren werd ontslagen) de nationale inlichtingdienst aanvoerde, vorige week in The New York Times klaagde over de onmacht van de eigen overheid om terreur goed te bestrijden, deels omdat de internationale expertise en onderzoek naar terreur niet altijd in volledige samenwerking met Somalische instellingen verloopt.

Eerder waren gezamenlijke inspanningen om piraterij voor de Somalische kust te bestrijden redelijk succesvol. Er is dan ook meer overleg en inzet nodig om Somalië van zijn grootste plaag te bevrijden. Inzet van wellicht een nieuwe VN-missie, maar ook in de vorm van meer training en corruptiebestrijding. Anders zullen ‘mislukte’ en instabiele staten als Somalië blijven fungeren als thuishonken voor internationale terreurnetwerken.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden