Er is maar één ding dat telt: Londen 2012

Li Jiao (links) en Li Jie moeten door coach Chen Zhibin naar olympisch niveau worden getild. (FOTO MAARTJE GEELS) Beeld
Li Jiao (links) en Li Jie moeten door coach Chen Zhibin naar olympisch niveau worden getild. (FOTO MAARTJE GEELS)

papendal – - Fred Buddenberg

Morgen, op de derde dag van het Chinees nieuwjaar, beginnen Li Jiao en Li Jie aan de Top Twaalf, het tweedaagse evenement met de beste twaalf Europese tafeltennissters. Het Nederlandse duo behoort in Luik tot de kanshebbers op eremetaal. Drievoudig winnares Li Jiao is titelverdedigster en Li Jie behaalde vorig jaar in Düsseldorf de halve finale.

Met de twaalfde plaats op de mondiale ranglijst – vorige maand was ze zelfs even nummer tien – mag Li Jiao zich een echte wereldtopper noemen. Met die klassering ligt ze op koers voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Londen. Datzelfde geldt voor Li Jie, de huidige nummer 22 van de wereld.

Met een plaats bij de beste 24 op de ’geschoonde’ ranglijst voldoen ze aan de internationale eis en die van NOC-NSF. Per land mogen maximaal twee speelsters naar de Spelen en op de meest recente lijst staan bij de eerste 24 acht Chinezen. Na de wereldkampioenschappen in Rotterdam, van 8 tot 15 mei, verschijnt de lijst aan de hand waarvan de olympische tickets worden verdeelt.

Met de aanstelling in 2009 van Chen Zhibin als bondscoach koos de Nederlandse tafeltennisbond de Aziatische route richting Londen. Tot aan de Olympische Spelen in de Britse hoofdstad houdt de tot Duitser genaturaliseerde Chinees zich ook voornamelijk bezig met Li Jiao en Li Lie. De overige leden van de nationale vrouwenselectie komen op het tweede plan.

Achim Sialino, technisch directeur van de tafeltennisbond NTTB, ontkent niet dat Chen Zhibin meer als privétrainer van Li Jiao en Li Jie werkt dan als bondscoach. De twee topspeelsters moeten Nederland in Londen aan olympische medailles helpen en een flinke subsidie van NOC-NSF maakte het mogelijk om voor beide vrouwen een ideaal programma tot aan de Spelen op te stellen.

„Om de toppers nog beter te maken, kan Chen Zhibin zich momenteel niet intensief bezighouden met de nummers drie, vier en vijf”, zegt Sialino op Papendal, na een laatste voorbereidingstraining op de Top 12. „We maakten in 2008 de bewuste keuze om ons te focussen op onze belangrijkste speelsters. De prestaties van Li Jiao en Li Jie rechtvaardigen dat pad.”

Chen Zhibin (48) werd door de NTTB aangetrokken om Li Jiao en Li Jie naar wereldniveau te tillen. Met name zijn kennis van de Aziatische details was voor de bond reden de ervaren coach in huis te halen. „Wij zochten iemand met de deskundigheid om Li Jiao en Li Jie verder te begeleiden”, aldus Sialino. Wij zagen in Chen Zhibin iemand met toegevoegde waarde.”

Overigens komen de overige leden van de vrouwenselectie volgens de technisch directeur niets te kort. Sialino vindt dat zij zelfs profiteren van de status van Li Jiao en Li Jie. Zij krijgen de mogelijkheid om veel grote toernooien te spelen. En Carla Nouwen en Linda Creemers waren onlangs nog drie weken op trainingsstage op China.

Maar de prioriteiten van de NTTB liggen tot de Spelen bij Li Jiao (38) en Li Jie (26). Het contract met Chen Zhibin loopt tot en met het olympisch toernooi, dat misschien ook wel het eindstation wordt van beide speelsters. Li Jiao ziet ernaar uit om andere leuke dingen te gaan doen en Li Jie overweegt terug te keren naar haar familie in China. Dan is Nederland in één klap topnatie af.

Uiteraard zijn Li Jiao en Li Jie zeer te spreken over de omstandigheden die voor hen zijn gecreëerd. Ook zijn zij vol lof over de kwaliteiten van Chen Zhibin. „Sinds hij er is, ben ik veel beter gaan spelen”, aldus Li Jie. „Hij heeft vroeger op hoog niveau gespeeld en denkt veel na over tafeltennis. Over techniek en tactiek. En hij heeft veel geduld en dat is maar goed ook. Hij moet altijd alles honderd keer tegen mij zeggen, want ik vergeet het altijd weer.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden