Er is iets rot in het fundament van Amerika

Taxi DriverBeeld RV

Ook al verdiende Martin Scorsese twee jaar terug 13 miljoen dollar voor een week werken aan een inwisselbare commercial voor een Chinees casino, hij blijft een van de beste Amerikaanse regisseurs van de laatste vijftig jaar. EYE Amsterdam vertoont deze zomer veel van zijn films, waaronder vanaf vandaag 'Taxi Driver', 'Raging Bull' en 'Goodfellas'.

Je kunt allerlei visies loslaten op Scorseses films. Toch is de belangrijkste misschien wel deze: veel van zijn films tonen de rot in het fundament van Amerika. Vaak zijn het historische films waarin waanzin, corruptie, eigenbelang en overdadig geweld van bepalende invloed zijn voor de gebeurtenissen. En ook al zou je het niet zeggen vanwege de extreme gebeurtenissen die op het scherm voorbijtrekken, bijna altijd zijn ze op feiten gebaseerd.

'Taxi Driver', waarmee de carrière van Robert de Niro een vlucht nam, is het verhaal van Vietnamveteraan Travis Bickle, die terug in New York radicaliseert omdat hij overal om zich heen decadentie en moreel verval meent te zien.

Tekst gaat door onder de afbeelding

Goodfellas.Beeld RV

Net als 'Rambo' met Sylvester Stallone, een andere film over een doorgedraaide oorlogsveteraan, kun je 'Taxi Driver' zien als een kritische film over een onbezonnen oorlog en een systeem dat militairen vervolgens aan hun lot overlaat. Scorsese kreeg er in Cannes een Gouden Palm voor.

'Goodfellas' is gebaseerd op de memoires van de Amerikaanse gangster Henry Hill, die later informant werd voor de FBI. Het is niet het koningsdrama over de maffia dat Francis Ford Coppola in 'The Godfather' liet zien, maar een verhaal over het voetvolk, de uitvoerders. Scorsese laat zien hoe in de jaren veertig voor veel jongens uit armere buurten de maffia een carrière kon bieden die ze nergens anders konden vinden.

Tekst gaat door onder de afbeelding

Raging Bull.Beeld RV

Zijdelings laat de film ook de systematische corruptie bij politie en justitie zien. Voor Scorsese zijn mensen als maffiabaas Al Capone net zo goed een founding father van de Verenigde Staten als de politici die die eretitel doorgaans krijgen toebedeeld.

Niet dat de regisseur hun daden ook maar voor een seconde goedkeurt, want hij laat altijd de keerzijde van het streven naar macht en bezit zien. Maar, zegt Scorsese, dit land is er wel op gebouwd. Zonder de waanzin van types als beurshandelaar Jordan Belfort in 'The Wolf of Wall Street', zou Amerika nooit zijn geworden wat het nu is.

Kijk hier voor meer informatie en filmagenda van EYE. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden