Er is geen recht op lawaai

MARTIN KROON en LEZER TE LEIDEN

De discussie in Trouw over muziekfestivals en het verzet daartegen van omwonenden gaat voorbij aan de kernvraag: Moeten overheden nog meer 'brood en spelen' bevorderen, of is de overheid juist verplicht burgers te beschermen tegen overlast door andere burgers?

Helaas kiest de Trouw-commentator (10 augustus) niet voor de enige echte oplossing: mínder muziekfestivals. Steeds meer evenementen maken stadscentra onleefbaar, ook op het platteland is het 's zomers vaak ongenietbaar, overdag door motorrijders (met afgezaagde geluiddempers!) en 's nachts door houseparty-gedreun. Met welk recht zijn wij tot méér lawaaitolerantie ten behoeve van het genot van festivalgangers en de festivalbusiness verplicht, zoals de Trouw-commentator en directeur Schans van belangenclub VNPF voorstellen?! Overal in de publieke ruimte is al geluidshinder, bijvoorbeeld van vliegtuigen, waartegen de overheid onvoldoende bescherming biedt. Festivallawaai komt daarbovenop, wat de verminderde tolerantie mede verklaart. Geluidshinder is als stressfactor even ongezond (via neurologische en hart- en vaatziekten) en risicovol als luchtverontreiniging.

Sinds de Wet geluidhinder van 1979 worden strenge normen gesteld aan wegvoertuigen en industrielawaai en is er voor miljarden geïnvesteerd in geluidsschermen, stil asfalt en geluiddemping aan voertuigen en fabrieken. Feestlawaai moeten gemeenten zelf regelen. Gemeenten onderschatten dit milieuprobleem en festivalpromotors als Schans bagatelliseren steevast de ernst ervan. Verwacht wordt dat de bewuste én de onvrijwillige lawaaiconsumptie de maatschappij uiteindelijk meer gaat kosten aan gehoorschade, stress en welzijnsverliezen dan de festivals ooit opleveren aan extra horecaomzet.

Er is dus geen recht op lawaai, maar wel op verstoken blijven van lawaai. De grondwettelijke plicht tot milieubescherming (GW art.21) impliceert dat overheden geluidnormen beter moeten handhaven en het totale lawaai-aanbod moeten verminderen. Muziekfestivals moeten dus minder makkelijk toegelaten worden en strenger gecontroleerd. De huidige overdosis lawaai is gezondheidkundig en economisch onaanvaardbaar, en een pleidooi voor meer lawaaitolerantie is ongrondwettig.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden