commentaar

Er is geen enkele reden om te denken dat het vertrek van May ook maar iets oplost

Theresa May vertrekt, haar opvolger kan zijn of haar borst nat maken. Want de jarenlange inspanning van May om als premier en leider van de Conservatieven het Verenigd Koninkrijk op een fatsoenlijke manier uit de Europese Unie te leiden, heeft een totale patstelling opgeleverd. En er is geen enkele reden te denken dat May’s vertrek ook maar iets oplost.

De volharding waarmee May heeft doorgeploeterd verdient best respect, maar verder is haar erfenis er een van falen. Het valt haar vooral aan te rekenen dat zij de politieke discussie over de brexit tot voor kort alleen binnen haar eigen partij wenste te voeren, en niet veel eerder een breder draagvlak zocht bij andere partijen in het parlement. Met name bij Labour, waarbij, dat moet ook gezegd, die partij zelf ook geen voorstellen wenste te doen om tot een compromis te komen en uitsluitend streefde naar een machtswisseling. Maar May heeft zich willens en wetens laten gijzelen door de radicale vleugel binnen haar partij.

Iedere variant van een brexit is moeilijk tot stand te brengen. Ook omdat, in tegenstelling tot wat men in Londen lijkt te denken, niet alleen de Britten partij zijn, maar ook 27 andere lidstaten. Zij willen, terecht, voorkomen dat de Britten selectief gaan shoppen in de onderlinge Europese afspraken en zo allerlei achterdeurtjes creëren die deze afspraken kunnen ondermijnen. Om nog maar te zwijgen van de zorgen van de Ieren, die vrezen voor oplaaiend geweld in Noord-Ierland als die regio van het Verenigd Koninkrijk weer een harde grens met Ierland krijgt.

Frustratie

Wie ook de opvolger wordt, die context bestaat na het vertrek van May nog steeds. Net als de enorme verdeeldheid in het Britse parlement, waar een meerderheid hoogstens beseft dat een harde brexit – een vertrek zonder wat voor afspraken dan ook – volstrekt onwenselijk is. En laten nu de kansrijkste kandidaten voor May’s opvolging juist zo’n harde brexit willen. Het is een aanfluiting voor hun democratisch inzicht dat ze dit blijven nastreven terwijl de helft van de bevolking helemaal geen brexit wil en er onder de voorstanders velen zijn die wel degelijk nauwe banden met de EU willen.

Eigenlijk is de enige oplossing nieuwe verkiezingen om de incapabele Tories van het regeringspluche af te krijgen, gevolgd door een nieuw referendum over de vraag of de Britten die brexit nog steeds willen. Maar de kans dat de Conservatieven daaraan meewerken is klein. Zodat we opnieuw aankijken tegen een langdurig brexitproces vol frustraties aan beide kanten van het Kanaal, met een volstrekt onzekere uitkomst. Zoals gezegd: May’s opvolger kan zijn of haar borst natmaken.

In het commentaar leest u de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook:

Theresa May vertrekt: ze wist een onmogelijke opdracht inderdaad niet te volbrengen

De vraag was de afgelopen tijd niet meer of, maar wanneer Theresa May af zou treden als premier van het Verenigd Koninkrijk en leider van de Britse Conservatieve Partij. Ze zal vooral herinnerd worden als de vrouw die een onmogelijke opdracht inderdaad niet wist te volbrengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden