commentaar
Er is geen conflict tussen generaties
De veronderstelling leeft dat er een tegenstelling bestaat tussen ouderen en jongeren in de samenleving. Dat is een uitstekende illustratie van hoe het mis kan gaan in het maatschappelijk debat en hoe improductief het suggereren van dergelijke tegenstellingen is.
De gesuggereerde tegenstelling gaat uit van een behoorlijk aantal niet bewezen stellingen over hoe jongere en oudere generaties zouden denken. Vooral voortkomend uit het veronderstelde belang dat zij zouden hebben bij een bepaald beleid en een bepaald onderwerp.
Zo zouden jongeren geen enkele interesse meer hebben in een collectieve opbouw van aanvullende pensioenen. Pensioenfondsen zouden niet meer van deze tijd zijn. Jongeren hebben liever de vrijheid voor zichzelf te zorgen en solidariteit zou een vreemd woord zijn voor die generaties.
Solidariteit
Niets is minder waar, zoals ook uit zaterdag gepubliceerd onderzoek in deze krant blijkt. In dat artikel wordt ook de directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau geciteerd, die al eerder stelde dat er nog immer (bereidheid tot) solidariteit tussen generaties is.
Om het voorbeeld van de pensioenen vast te houden: het is met de huidige kortingen op pensioenen niet gemakkelijk om vol te houden dat het Nederlandse stelsel van aanvullende oudedagsvoorzieningen nog altijd het beste is voor jong en oud. De vermogens van pensioenfondsen stijgen in absolute zin snel en toch is het verhaal steevast dat er tekorten zijn.
Toch zijn beide tegelijkertijd waar. Tenminste als het de ambitie is jongere generaties een zelfde pensioen in het vooruitzicht te stellen als de huidige gepensioneerden. Nu wat meer potverteren, want het zal ooit wel weer beter gaan met de pensioenfondsen, zoals bijvoorbeeld 50Plus voorstaat, is een onverantwoordelijke wissel op de toekomst. De toekomst van jongere generaties welteverstaan.
De bereidheid tot solidariteit tussen generaties is nog immer groot in dit land. Het geeft eigenlijk volstrekt geen pas dat er partijen zijn die de solidariteit in de waagschaal willen stellen, gedreven als zij zijn door een beperkt eigenbelang.
In gevaar
Zonder solidariteit tussen de generaties, zonder bereidheid naar elkaar om te zien, brengt een samenleving zichzelf ernstig in gevaar. Het is een gevaarlijke weg de AOW-gerechtigde leeftijd weer terug te brengen naar 65 jaar. 50Plus verkoopt dit voorstel met de illusie dat daarmee ook meer banen beschikbaar komen voor jongeren.
Dit is dus bepaald niet de weg. Het zet generaties tegen elkaar op zonder dat ze zich dat terdege realiseren. Er is geen belangenconflict. Zelfs niet als een partij haar bestaansreden aan dat sprookje ontleent.
De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.