Er is een zesde basissmaak: ook koolhydraten kun je proeven

Patat, pasta, rijst, of allemaal samen: soms snakt ons lichaam naar snelle, zetmeelrijke koolhydraten. Verschanst met een zak chips op de bank eten we er ongemerkt veel te veel van. Wetenschappers hebben nu aangetoond dat deze dikmakende voedselgroep niet alleen voldoening geeft in de maag, maar ook op de tong.

Onze mond kan vijf basissmaken waarnemen: zoet, zuur, zout, bitter en umami, een hartige smaak. Volgens wetenschappers van de universiteit van Oregon is er dus nog meer te beleven in ons smaakpalet: de smaak van koolhydraten. Eerder werd gedacht dat zetmeelrijke koolhydraten op de tong werden herkend als suikers en dus in de categorie 'zoet' vielen.

Aantonen dat een smaak werkelijk bestaat is complex: er moeten receptoren op de tong worden gekoppeld aan een smaak die door proefpersonen duidelijk wordt herkend. En smaak is nu eenmaal een heel persoonlijke en slecht te kwalificeren beleving.

Vrijwilligers kregen een scala aan koolhydraatrijke substanties aangeboden, die volgens Aziaten vooral naar rijst smaakten en volgens meer westerse bevolkingsgroepen naar pasta of brood. Ook na het uitschakelen van de zoete receptor op de tong herkenden de testpersonen nog altijd de smaak van zetmeel.

Wetenschappers vermoeden dat we nog veel fijner kunnen proeven. Andere smaken die worden onderzocht zijn calcium, vetzuren en aminozuren; de bouwstenen van proteïne, een andere zeer belangrijke bouwstof voor het lichaam. Opmerkelijk is de nieuwe smaak 'kokumi', die iets te maken heeft met de voldoening die voedsel geeft en door veel mensen vast ook ervaren wordt tijdens het eten van een zak chips.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden