Er is een hortensia die zich nergens iets van aantrekt

De 'gewone' boerenhortensia (boven) en de 'Endless Summer' 'Twist-n-Shout'. (FOTO BOVEN: JÿRGEN CARIS, TROUW) Beeld
De 'gewone' boerenhortensia (boven) en de 'Endless Summer' 'Twist-n-Shout'. (FOTO BOVEN: JÿRGEN CARIS, TROUW)

De ’Endless Summer’ is een superhortensia. Hij bloeit de hele zomer, kan tegen ijzige kou en trekt zich zelfs van verkeerd snoeien niets aan.

Nicolien van Doorn

Over hortensia’s valt zoveel te vertellen dat er geen beginnen aan is. Daarom begin ik er ook maar niet aan. Ik kies één onderwerp en daar blijft het bij. Dus niks over de meer dan duizend verschillende cultivars. Niks over hun favoriete hapje en drankje. Niks over al dan niet snoeien. Niks over hoe roze bloemen blauw kunnen worden. Maar wel alles over een boerenhortensia die nog niet zo lang onder ons is.

Deze Hydrangea macrophylla ’Endless Summer’ schijnt een revolutie op hortensiagebied te zijn. Nou wordt van nieuwe planten wel vaker gezegd dat ze baanbrekend zijn, vooral als ze, zoals in dit geval, met Amerikaans marketinggeweld de wereld in gestuurd worden. Maar deze keer lijkt het nog waar te zijn ook. Het bijzondere van de ’Endless Summer’ is dat hij de hele zomer, van juni tot oktober, bloeit. En dat het hem niet uitmaakt hoe hard het vriest of wanneer hij wordt gesnoeid, want bloeien doet hij toch wel.

Vooral die onverschilligheid voor snoeien moet een grote opluchting zijn voor de liefhebbers van deze populaire plant. Immers, het bijpunten van een hortensia kost menig tuinier heel wat hoofdbrekens. Heeft hij te maken met een soort die op nieuw hout bloeit, dan mag hij knippen zoveel hij wil. Maar snoeit hij er op het verkeerde moment eentje die op oud hout bloeit, dan is hij al zijn bloemknoppen kwijt en zit hij de hele zomer tegen een duffe groene struik aan te kijken. En alsof het nog niet ingewikkeld genoeg is, zijn er ook hortensia’s die helemaal niet gesnoeid hoeven te worden.

In het geval van de ’Endless Summer’ mogen alle snoei-instructies de prullenbak in. Of je hem nu wel of niet snoeit en of hij van de winter nu wel of geen vorstschade heeft opgelopen – het maakt hem niet uit. Hij blijft nieuwe bloemen vormen, omdat hij zowel op oude als op nieuwe takken bloeit.

De ’ontdekker’ van deze superhortensia moet zowat een hartverzakking hebben gekregen toen hij de plant voor het eerst zag. Het overkwam Michael Dirr, professor in de horticultuur aan de Universiteit van Georgia in de Verenigde Staten. Dirr was al heel lang op zoek naar een doorbloeiende Hydrangea macrophylla. Toen hij in 1998 een bezoek bracht aan een kwekerij in Minnesota, viel zijn oog op een hortensia die hij er veelbelovend vond uitzien. Hij nam er wat stekken van mee en ontdekte na uitgebreid testen dat de plant inderdaad doorbloeiend was.

Of een professor op zo’n moment „Kassa!” roept, weet ik niet. Feit is in elk geval dat zijn ’Endless Summers’ wereldwijd niet aan te slepen zijn. In de VS is de plant al zo populair, dat hij op Facebook een eigen fanclub heeft. Heel aandoenlijk is het verhaal van een plantenkweker uit het hoge noorden van Amerika, die al zijn hele leven dol is op hortensia’s maar ze nooit in de verkoop heeft gehad omdat ze niet bestand waren tegen de ijzige winters aldaar. Dolenthousiast laat hij zijn klanten weten dat er nu eindelijk, eindelijk een hortensia is die het ook in hun tuin zal doen!

In Nederland werd de eindeloze zomer twee jaar geleden geïntroduceerd. Het begon met ’The Original’, een hortensia met blauwe of roze bloemen, al naar gelang de grondsoort waarin hij staat. Daarna volgde een variant met witte bloemen met een roze zweem. Vanwege de associatie met een blozende bruid kreeg de plant de naam ’Blushing Bride’. Bij ons gaat hij om onduidelijke redenen blosloos door het leven als ’The Bride’.

Alle twee zijn het bolhortensia’s, met van die bolle bloemen. Maar omdat de boerenhortensia ook voorkomt met platte of koepelvormige schermen, bleef professor Dirr net zo lang kruisen tot hij een platte ’Endless Summer’ had. Naar verwachting is deze ’Twist-n-Shout’ over niet al te lange tijd ook bij ons verkrijgbaar.

De Hydrangea macrophylla houdt van een gelijkmatige temperatuur, en dat geldt dus ook voor de ’Endless Summer’. Van zonnebaden midden op een zomerdag moet hij niet veel hebben, omdat zijn bladeren dan slap gaan hangen. Het liefst staat hij op een plek waar hij ’s ochtends zon krijgt en ’s middags schaduw. Verder vindt hij het prettig als zijn voeten vochtig blijven. Maar niet al te nat, want op een drassige plek rotten zijn wortels weg.

Een hortensia heeft niet veel mest nodig. In het voorjaar mag hij wat turf hebben, een beetje organische mest en compost. Let op het stikstofgehalte van de mest: van een grote dosis krijgt de plant veel blad en weinig bloemen. Bij twijfel kun je ook speciale hortensiamest gebruiken. Staan de planten in een pot, geef ze dan tot eind juli af en toe wat vloeibare meststof.

Het snoeien van een ’Endless Summer’ stelt niets voor. Het enige dat je hoeft te doen is de uitgebloeide bloemen wegknippen, want daar komen nieuwe voor terug. In het voorjaar kunnen de dode takken worden weggehaald. Nietsontziend snoeien mag ook, maar dan zal de hortensia pas laat gaan bloeien. En zelfs van op het verkeerde moment snoeien schijnt hij niet echt van slag te raken.

Wie wil weten waar de ’Endless Summer’ te koop is, hoeft niet op goed geluk op zoek te gaan. Op www.endless-summer.nl staan de dichtstbijzijnde verkooppunten.

(Trouw) Beeld
(Trouw)
(Trouw) Beeld
(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden