Er is een groot tekort aan eiceldonoren

null Beeld Kwennie Cheng
Beeld Kwennie Cheng

De vraag naar donoreicellen is in Nederland veel groter dan het aanbod. De drie eicelbanken in Nederland laten daardoor bijna geen nieuwe wensouders toe, blijkt uit een inventarisatie van Trouw.

Cindy Cloin

“Je wilt mensen geen jaren op de wachtlijst laten staan”, zegt Annelies Bos, hoofd van de eicelbank in Utrecht.

Het is in Nederland sinds vijf jaar mogelijk om via een eicelbank aan een eicel te komen. Er zijn nu drie van die banken die stellen helpen die een kind willen maar waarvan de vrouw geen of slechte eicellen heeft. Omdat het aantal donoren te beperkt is, komen veel stellen niet eens op de wachtlijst

Er zijn veel meer donoren nodig, liefst jonge vrouwen zonder kinderwens. De donorcel wordt bevrucht met zaad van de vader. Een embryo dat hieruit ontstaat wordt teruggeplaatst bij de wensmoeder. Zij draagt en baart het kind, maar is genetisch gezien dus niet de moeder.

De afgelopen vijf jaar zijn zo 21 baby’s geboren. Toen het UMC Utrecht vijf jaar geleden met de eicelbank begon, meldden zich binnen korte tijd vijfhonderd stellen. “We moesten de wachtlijst sluiten, omdat we niet aan de vraag konden voldoen”, vertelt Annelies Bos.

Volgens Bos meldde zich aanvankelijk een paar honderd donoren, maar daarvan bleef slechts een klein deel over. Het UMC Utrecht heeft afgelopen vijf jaar 49 eiceldonoren behandeld. Er zijn zeven baby’s geboren, elf vrouwen zijn zwanger. De wachtlijst is nog altijd gesloten. Bos: “We behandelen nog mensen die al vanaf het begin op de wachtlijst staan”.

Aanbod

Jacqueline Pieters, hoofd van de eicelbank VivaNeo Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp, vertelt dat sinds 2011 veertig donatrices eicellen hebben gedoneerd. Er zijn 78 vrouwen behandeld en daar zijn in totaal veertien baby’s uit geboren.

Het AMC in Amsterdam startte in 2015 met een eicelbank. “We zagen dat er een behoefte was, maar we kunnen het aantal donoren op twee handen tellen”, zegt Inge Custers, hoofd van de eicelbank. “Daarom zijn we nog niet gestart en kunnen er geen mensen op de wachtlijst. Je moet voldoende aanbod en variatie hebben, ook omdat je eicellen wilt matchen op basis van enkele uiterlijke kenmerken.”

Volgens Freya, de belangenvereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, wijken honderden stellen per jaar uit naar buitenlandse klinieken. In landen als Spanje of Cyprus zijn veel meer eiceldonoren en is de wachttijd maar enkele maanden.

Eiceldonor word je niet voor het geld, denkt Bert Fauser, oprichter van de eicelbank van het UMC Utrecht. "De gemiddelde eiceldonor doneert omdat ze andere vrouwen het geluk van een kind gunt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden