'Er is al zichtbaar iets gebeurd'

Bondscoach Van Gaal prijst de ontwikkeling van zijn nog zo prille Oranje

Met zijn voor een groot deel onbeschreven gevolg is bondscoach Van Gaal neergestreken in een omgeving waar Oranje in het tijdperk van zijn voorganger een van de beste optredens afleverde. Anderhalf jaar geleden werd in Boedapest aan de hand en nog in het vaste stramien van Van Marwijk een 0-4 overwinning geboekt op Hongarije, dat enkele dagen later in de kwalificatiereeks voor het EK ook in Amsterdam werd verslagen, zij het toen in een voor dat tijdvak ongebruikelijk chaotische wedstrijd (5-3).

Vanavond mogen in het Ferenc Puskas-stadion meer overeenkomsten met dat tweede duel worden verwacht, nu Van Gaal Oranje drastisch heeft gerenoveerd. Vrijdag ging er bij de fortuinlijke opening van de plaatsingsreeks voor het WK 2014 tegen Turkije (2-0) uit onwennigheid, dan wel schrik voor het niveau, nogal wat mis bij de veelal abrupt naar voren geschoven jonge spelers. Hongarije kon in zijn campagne ontspannen van start gaan, met een weinig zeggende 0-5 zege bij Andorra, met afstand de zwakste ploeg in groep D.

Van Gaal schetste Hongarije gisteravond in tactisch opzicht als een listiger opponent dan Turkije. "De Hongaren spelen compact, niet zo open en aanvallend als Turkije", oordeelde hij mede op basis van de rapportage van zijn scout Metgod, die vrijdag het duel met Andorra bekeek. "Voor ons kan het daardoor moeilijker zijn. Hongarije speelt met een verdedigend systeem, maar het kent zijn kwaliteiten en speelt daarnaar. In zo'n verdedigende stijl kun je het een tegenstander heel lastig maken."

In de ploegtactiek, met een driemansmiddenveld in een door hem heringevoerd orthodox systeem, zal Van Gaal geen verandering aanbrengen, gesterkt ook door de winst op de Turken. Wel ligt een enkele individuele wijziging voor de hand, zeker op de rechtsbackpositie, waarop Feyenoorder Janmaat vrijdag ondermaats debuteerde. Ajacied Van Rhijn, die hem toen halverwege al verving, lijkt nu de eerste gegadigde om het op te nemen tegen ex-PSV'er Dzsudzsak. Het is daarnaast de vraag of Van Gaal de vrijdag ook aarzelend debuterende Clasie een snelle herkansing als controlerende middenvelder gunt. De tegen de Turken sterke Strootman zou een steviger cipier kunnen zijn in de zone waar Van Gaal er één Hongaar, Koman, als een wellicht voor specialere dekking in aanmerking komende tegenspeler uitlichtte.

Maar de Hongaren missen daar hun geblesseerde aanvoerder Gera. Dat is een tegenvaller voor bondscoach Egervari, een zestiger met een in eigen land gerespecteerd verleden als voetballer en coach, die het na de uitschakeling voor het WK 2010 overnam van Erwin Koeman. Op de 37ste plaats van de wereldranglijst mag Hongarije na Nederland (achtste) en Turkije (35ste) als de derde in rang in de kwalificatiepoule worden ingeschat, en dat was in de reeks voor het EK niet anders. Destijds eindigden de Hongaren ook op die plaats, achter Nederland en Zweden, met redelijk verdienstelijke cijfers en zes overwinningen. De meest aansprekende daarvan werd een jaar geleden in Boedapest op Zweden geboekt (2-1) en mag als een waarschuwing voor Van Gaal en de zijnen gelden. Daarna won Hongarije, ongeslagen in zijn laatste vier duels, in een oefenwedstrijd nog van Tsjechië.

Van Gaal toonde zich ervan bewust, maar ook prees hij de ontwikkeling van zijn prille ploeg in dit eerste langere samenzijn van zijn tweede tijdvak als bondscoach. "In deze tien dagen is er zichtbaar iets gebeurd", zei Van Gaal. "Dat zag je vrijdag aan de teamspirit. Natuurlijk ging niet alles goed, maar heel veel ook al wel. De uitstraling was geweldig, en dat zag je terug bij het publiek. Met besprekingen en evaluaties proberen we verbetering in de training af te dwingen en daarin worden stappen gemaakt."

Even gebruikte Van Gaal eendere bewoordingen als zijn voorganger Van Marwijk, die herhaaldelijk zei dat Oranje van iedereen kan winnen én verliezen. "Ja, dat kan ook met deze ploeg", zei Van Gaal. En tegen een Hongaarse verslaggever, die een zorgelijke vraag over het EK stelde: "Er is niets aan de hand met het Nederlandse voetbal. Ik ben nog steeds hoopvol, en daarom ben ik ook bondscoach geworden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden