Er gloort hoop na de Golden Girls

Nederlands estafetteteam verovert brons op WK zwemmen. Debutante Elise Bouwens laat zich niet gek maken.

ELINE VAN SUCHTELEN

BARCELONA - Het was lang geleden dat Femke Heemskerk zo blij was met een bronzen medaille op de 4x100 meter vrije slag. Na het veroveren van de derde plek op de WK in Barcelona kwam de 25-jarige zwemster gisteren met een glimlach van oor tot oor aangelopen. Een jaar geleden was het zilver op de Olympische Spelen nog een grote teleurstelling. Op het podium in Londen waren toen vier beteuterde gezichten te zien. Zilver betekende het einde van de Nederlandse heerschappij op de estafette.

Maar er gloort hoop na de Golden Girls. In een nieuwe formatie met een aanstormend talent, de 22-jarige debutante Elise Bouwens, kan Oranje ook winnen. "Ik heb heel veel vertrouwen in Elise", zei Heemskerk enthousiast. Haar jongere collega kreeg een dikke knuffel na afloop van de race. "Ik heb gezegd dat ze zich niet gek moest laten maken. Ze zwemt hier weliswaar geen persoonlijk record, maar ze gaat er wel staan. Zomaar tussen Missy Franklin en Cate Campbell. Daar moet je wel ballen voor hebben, hoor."

Bouwens volgde het advies van Heemskerk op. Ze liet zich niet van de wijs brengen door de volle tribunes en grootheden naast haar op het blok. Ze voerde het raceplan uit zoals afgesproken, al ging het minder hard dan gehoopt. Bouwens was als startzwemster een seconde langzamer dan in de series eerder op de dag, waar ze als slotzwemster was ingedeeld. Toch wat finalestress? "Ik ga zo kijken met mijn trainer wat er beter kan, want ik was niet tevreden met mijn tijd." Lachend: "Maar brons smaakt wel naar meer."

Heemskerk weet hoe Bouwens zich voelt. Ze herinnert zich haar debuut in het Nederlandse estafetteteam nog goed. Dat was in 2005 tijdens de WK in Montreal. Twee jaar later hoorde Heemskerk op de WK in Melbourne bij de formatie die de eerste Nederlandse WK-medaille op een estafettenummer veroverde sinds 1991. "Toen ik de eerste keer in de finale stond vond ik dat zó spannend. Het gaf zoveel vertrouwen. Nu gaat het allemaal beginnen, dacht ik toen."

Haar gevoel klopte. De bronzen plak in 2007 was het begin van een gouden toekomst. In 2008 volgde olympisch goud, in 2009 de wereldtitel en in 2011 de prolongatie daarvan. De derde plek die Oranje gisteren in Barcelona veroverde, achter de Verenigde Staten en Australië, is er ook een met toekomstperspectief.

Toen Marleen Veldhuis na de Spelen in Londen afscheid nam van de zwemsport, viel er een belangrijk lid van de gouden formatie weg. Ook Inge Dekker, één van de vaste krachten, nam een zwempauze om zich te beraden op haar toekomst. Maar Dekker keerde snel terug in het bad, en nieuwe talenten deden van zich spreken. Naast Bouwens klopte ook Esmee Vermeulen, pas 17 jaar, op de deur van het estafetteteam. Vermeulen kwam gisteren in de series als derde in actie. In de finale later op de dag werd de debutante vervangen door Ranomi Kromowidjojo.

Dekker verwacht veel van de jonge talenten. "Als de nieuwe meiden zich doorontwikkelen zijn we in Rio weer podiumkandidaat", zei Dekker. "Ik weet zeker dat iemand als Esmee, die nog zo jong is, in de toekomst een vaste kracht wordt voor de estafette. Dit voelt echt als de start van een nieuwe periode."

Ook technisch directeur van de zwembond Jacco Verhaeren liep gisteren met een glimlach door het Palau Sant Jordi. "We zijn nog steeds een ploeg met medaillekansen. Dit moeten we nu verder uit zien te bouwen. Esmee komt eraan, dat is duidelijk." Ook van de 21-jarige Maud van der Meer, die als reserve stond opgesteld voor de estafette, verwacht Verhaeren in de toekomst mooie dingen. De technisch directeur hoopt dat Marrit Steenbergen er over een tijd ook bij is. Het 13-jarige talent veroverde op het Europees Jeugd Olympisch Festival in Utrecht twee zilveren medailles. "Het zal nog wel even duren voordat Marrit erbij komt. Maar het vat is zeker niet leeg hierachter."

De enige die niet met een gerust hart brons won, was Kromowidjojo. De olympisch kampioene zag, terwijl ze wachtte op haar beurt, hoe Cate Campbell er als startzwemmer voor Australië als een raket vandoor ging. Campbell zwom een tijd van 52.33, de snelste tijd ooit gezwommen in een badpak van textiel. "Ik zag dat wel, ja", zei Kromowidjojo. "Dat krijg je als zij als eerste gaat en ik als laatste. Dit belooft heel wat voor de 100 meter vrij op donderdag en vrijdag. Maar als ik de perfecte race zwem, kan ik dat ook."

Frans mannenkwartet troeft VS en Rusland af
Jérémy Stravius heeft de Franse estafetteploeg gisteravond in Barcelona naar de wereldtitel geloodst op de 4x100 meter vrije slag. De slotzwemmer maakte op de laatste 50 meter een behoorlijke achterstand goed om alsnog als eerste aan te tikken in 3.11,18. Daarmee bleef Frankrijk de teams van de Verenigde Staten (3.11,42) en Rusland (3.11,44) net voor. De Australiërs (3.11,58) landden net naast het erepodium.

De Amerikaanse Katie Ledecky won op indrukwekkende wijze de gouden medaille op de 400 meter vrij. Met een tijd van 3.59,82 kwam ze in de buurt van het wereldrecord dat sinds juli 2009 met 3.59,15 in handen is van de Italiaanse Federica Pellegrini. De Spaanse Melanie Costa Schmid liet met haar tweede plek (4.02,47) het thuispubliek juichen. Het brons was voor de Nieuw-Zeelandse Lauren Boyle in 4.03,89.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden