'Er gloort een nieuwe dageraad'

Vrees voor omslaan milde toon van islamitische Ennahda bij zege eerste vrije verkiezingen Tunesië

REPORTAGE | MARIJN KRUK | TUNIS

Trots houdt Amine Choedra zijn donkerblauwe vinger in de lucht. "Voor het eerst in mijn leven heb ik gestemd", zegt de 31-jarige timmerman. Op wie wil hij niet vertellen. "Dat is mijn democratische recht nietwaar?", zo zegt hij met een grijns. "Hou het er maar op dat ik voor de toekomst van mijn land gestemd heb. Voor het eerst voel ik me pas echt Tunesiër, want voorheen was stemmen slechts mogelijk op één man."

Even verderop wachten zo'n honderd Tunesiërs geduldig in een ordentelijke rij. De sfeer is gemoedelijk op de speelplaats van de lagere school nabij de Medina, waar het stembureau gevestigd is.

Leila Sassi, een 42-jarige consultant, heeft op de Progressieve democratische partij van Nedjib Sjebbi gestemd, in de peilingen de tweede politieke formatie van het land. "Ruim twee uur heb ik in de rij gestaan", zegt Sassi, nadat ze het stemlokaal verlaten heeft. "Maar ik had het er graag voor over. Deze verkiezingen zijn historisch. Een nieuwe dageraad is aangebroken voor Tunesië."

Een historische dag was het gisteren zeker in Tunesië. Voor het eerst in de geschiedenis vonden er vrije verkiezingen plaats. De eerste verkiezingen ook sinds de bevolking op 14 januari dictator Zine El Abidine Ben Ali verdreef en daarmee het startsein gaf voor een golf van opstanden die geen land in de Arabische wereld ongemoeid zou laten.

Naar schatting maakte meer dan zeventig procent van de kiesgerechtigde Tunesiërs de gang naar de stembus. Ze kozen een Constituante, een grondwetgevende raad. Deze raad zal zich buigen over fundamentele zaken, zoals de vraag of Tunesië een presidentieel of juist een parlementair stelsel moet krijgen, en over de rol die religie in de samenleving zal gaan spelen.

Ook moeten de leden het eens zien te worden over de samenstelling van een interim-regering en een interim-president benoemen. De grondwet waarmee de raad op de proppen komt, zal in een referendum aan de bevolking worden voorgelegd, waarna nieuwe verkiezingen volgen.

Wanneer die zullen plaatsvinden, is onbekend. De Constituante heeft geen tijdslimiet opgelegd gekregen. Wel hebben de vijf grootste politieke formaties een akkoord gesloten waarin zij beloven binnen één jaar met een nieuwe grondwet te komen.

De verkiezingen van gisteren vonden plaats volgens een districtenstelsel waarin meerdere zetels te verdelen zijn. "Een wijze beslissing", stelt Jerome Scheltens van het Nederlands Instituut voor Meerpartijendemocratie (NIMD), één van de talrijke internationale waarnemers ter plaatse. "Aanhangers van de talrijke kleine partijtjes lopen daarmee weliswaar aanzienlijke kans hun stem verloren te zien gaan, maar daar staat de vorming van enkele herkenbare partijen tegenover." Bovendien zullen de regio's op deze manier in de Constituante vertegenwoordigd zijn.

Scheltens: "Dat is belangrijk, want het verschil in welvaart tussen de overwegend rijke kust en het verwaarloosde achterland was een van de drijvende krachten achter de revolutie."

Vandaag tegen 16.00 uur zal de definitieve uitslag bekend zijn. Alle ogen zijn gericht op Ennahda, de islamitische partij van Rached Ghannoechi en huizenhoge favoriet. Ghannoechi sloeg de afgelopen maanden een gematigde toon aan en vergeleek zich met de Turkse AK-partij van Recep Erdogan. Critici vrezen dat die toon wel eens zal kunnen veranderen wanneer Ennahda een grote verkiezingszege behaalt. Ennahda-stemmers, met name die in het conservatieve achterland van Tunesië, streven volgens sommige waarnemers naar een verregaande islamisering van de samenleving.

"Ik draag een sluier, maar toch wil ik niet dat Ennahda andere meisjes zal dwingen om dat ook te doen", zei studente verpleegkunde Wafa Abidi (21) afgelopen donderdag op een drukbezochte verkiezingsbijeenkomst van Ennahda in Kasserine, één van de armste steden van het land.

Ismael Bennani, een 32-jarige schoolmeester, zei dat hij tegen een alcoholverbod is. "Wij van Ennahda zullen natuurlijk wél proberen om de Tunesiërs te overtuigen de fles te laten staan. Maar dat kan je ons moeilijk kwalijk nemen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden