Er ging veel mis onder Van Oostveen

exit | Gebrandmerkte directeur betaald voetbal ziet in dat zijn houdbaarheidsdatum is bereikt.

Bijna een jaar na het grootste echec uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis, de uitschakeling voor het EK 2016, treedt dan toch de man terug die daarvoor als hoofdverantwoordelijke mag gelden. Directeur Bert van Oostveen leek na tal van betwistbare keuzes aanvankelijk nog aan te blijven, maar in de chaos die er in Zeist door ontstond, stapt hij alsnog op.

In een verklaring stelde Van Oostveen gisteren dat 'je je ogen niet moet sluiten voor de realiteit' en dat 'leiderschap, zeker in het betaald voetbal, niet onbeperkt houdbaar is'. Zijn beoogde opvolger is Gijs de Jong, onder meer competitiemanager bij de KNVB. Hij is geen voetbalbestuurder met hoog aanzien, zoals Van Oostveen dat ook niet was.

Met zijn technocratische uitstraling had Van Oostveen, aangetreden in 2010, nogal afgestoken tegen zijn zwierige voorganger Henk Kesler, en een gebrek aan voetbalachtergrond en misschien wel vooral -gevoel speelde hem parten in zijn dienstjaren waarin het Nederlandse voetbal diep viel.

Van Oostveen (45) zal de voetbalgeschiedenis ingaan als de man die de falende en na één jaar al ontslagen Guus Hiddink als bondscoach aanstelde om Oranje naar het uiteindelijk smadelijk gemiste EK 2016 te leiden. Het is de grootste smet - om het geen brandmerk te noemen - voor Van Oostveen, die de jongere Ronald Koeman negeerde en kennelijk het al gauw fatale gebrek aan scherpte bij de zestiger Hiddink niet onderkende.

In breder bestek was het slechts één van de vele misgrepen in zijn voornaamste portefeuille, als baas van de bondscoach. Zijn eerste daad daarin was het verlengen (met liefst vier jaar) van het contract met de toenmalige bondscoach Bert van Marwijk, een half jaar voor het EK 2012. Na de sof op dat toernooi, waarin Oranje in de eerste ronde werd uitgeschakeld, werd Van Marwijk ontslagen.

Hij werd opgevolgd door Louis van Gaal, die Oranje op het WK 2014 ongedacht brons bracht en daarvóór overduidelijk de dienst uitmaakte. Van Gaal was er, omdat hij zijn carrière nog met een WK wilde aanvullen. Het was niet zo dat Van Oostveen de grote vis had gevangen. In een vroeg stadium maakte Van Gaal al bekend dat het bij twee jaar zou blijven. Van Oostveen en de KNVB, die met hem verder hadden gewild, werden voor een voldongen feit gesteld.

Evenzeer als Van Oostveens keuze daarna voor Hiddink bevreemdde de ongewone constructie voor het vervolg. De directeur legde al vast dat de als hoofdcoach onervaren assistent Danny Blind Hiddink na het EK 2016 zou opvolgen. Na het ontslag van Hiddink nam de door de zwakke kwalificatiereeks uiteraard ook al getekende Blind het een jaar eerder over. Hij zwalkte verder met Oranje, en ook buiten het veld bleef het rommelen. Dick Advocaat vertrok onlangs alweer snel als assistent, en met Ruud Gullit kon geen akkoord worden bereikt.

Advocaat kon de wijk nemen naar Fenerbahce op grond van een clausule die nog met Van Oostveen was overeengekomen, Gullit onderhandelde later met de nieuwe technisch directeur Hans van Breukelen. Zijn entree bleek de voorbode van het vertrek van Van Oostveen, die de roep om een technisch directeur ondanks de misère lang negeerde met het argument dat die niet nodig zou zijn, en dat er voor hem te weinig werk zou zijn.

Daar zal Van Breukelen nu al beduidend anders over denken. Van Oostveen speelde eerder dit jaar evenmin een gelukkige rol in de zaak rond FC Twente. Hij verdedigde vurig het besluit van de licentiecommissie om de club vanwege fraude naar de eerste divisie terug te zetten, maar de straf werd nota bene door de beroepscommissie van de KNVB teruggedraaid.

Daar zij tegenover gesteld dat onder Van Oostveens leiding een KNVB-plan voor een omslag in het speltechnisch gedateerde Nederlandse voetbal werd opgesteld. Maar dat is het dan wel. Of het plan kan werken moet nog blijken, in de verdeelde voetbalwereld waarin de rommel alleen met een nieuwe directeur niet zal zijn opgeruimd - en dan is dat ook nog eens opnieuw geen (voetbal)zwaargewicht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden