’Er gebeurt veel in de roze dienst’

De Protestantse Kerk Amsterdam verzorgt dit jaar de ’roze kerkdienst’ ter afsluiting van de Gay Pride. Stadspredikant Abeltje Hoogenkamp zegt dat de kerk daarmee een krachtig en positief signaal wil afgeven: homo’s en lesbiennes zijn welkom in de kerk.

Een feestelijke Gay Pride-kerkdienst in de Amsterdamse Keizersgrachtkerk. Waarom?

„Amsterdam telt zo’n honderdduizend homo’s en lesbiennes. Zoals Den Haag iets heeft met Indië, zo heeft Amsterdam iets speciaals met homo’s; de stad wordt er door gekleurd, sommige homo’s hebben hun geboorteplaats verlaten om in de hoofdstad zichzelf te kunnen zijn. Tegelijkertijd tref ik regelmatig mensen die denken dat zij vanwege hun seksuele oriëntatie niet welkom zijn in de kerk. Dit is een uitgelezen kans om te laten zien: die kerk is er dus ook voor jou, je bent meer dan welkom.”

Zijn speciale diensten voor homo’s nog nodig?

„De verhouding tussen kerk en homo’s is nog altijd een precaire. We hebben naar aanleiding van ons initiatief – ik zou bijna zeggen: uiteraard – ook weer de gebruikelijke nare mailtjes gekregen. Vooral orthodoxere groeperingen houden grote moeite met homoseksualiteit. Die staan echt niet op de banken als je een roze dienst houdt.”

De Protestantse Kerk Amsterdam trekt zich daar niets van aan.

„Het weerhoudt ons er niet van om levensverbintenissen te zegenen tussen man-man en vrouw-vrouw. Dat doet de Protestantse Kerk Amsterdam al meer dan twintig jaar. Wij zijn heel blij met onze homopredikanten, homogemeenteleden en homobestuurders. Iedereen is bij ons van harte welkom.”

Dat wordt een vrolijke boel zondag.

„Ik vind het ook belangrijk dat er in die feestweek, die gaat over de acceptatie van homoseksualiteit door het vergroten van de zichtbaarheid, een moment is waarop wordt stilgestaan bij wat er nog niet goed gaat, bij het verlangen tot acceptatie dat mensen hebben. Aan de andere kant wordt het inderdaad een vrolijke, multiculturele bedoening. Ruard Ganzevoort, hoogleraar praktische theologie aan de VU en GroenLinkser, houdt de toespraak, zeg maar: de preek. Ik denk dat hij een breed publiek kan aanspreken. KRO-presentator Arie Boomsma leest Psalm 23 in de Statenvertaling. Hantie Kotzé doet die psalm in het Zuid-Afrikaans. Stephan Sanders zingt uit ’Porgy & Bess’, Leonie Jansen en Izaline Calister zingen ’Omhels me dan’ – er gebeurt veel.”

Er staan een half miljoen mensen langs de grachten tijdens de Canal Parade – het kon wel eens druk worden bij de dienst.

„Er kunnen 350 mensen in de kerk – en als moet, kunnen er nog wat meer bij. We hebben geen flauw idee hoeveel belangstellenden we trekken. Als blijkt dat vijfhonderd mensen hongerig zijn naar het Woord, dan gaan we volgend jaar naar een grotere kerk.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden