Ook de tribunes van het stadion van ADO Den Haag dreigen komend seizoen leeg te blijven.

Eredivisie

‘Er gaat voor voetbalclubs een geweldige kaalslag plaatsvinden’

Ook de tribunes van het stadion van ADO Den Haag dreigen komend seizoen leeg te blijven.Beeld ANP

Er komt geen publiek bij betaald voetbal zolang er geen vaccin is, heeft het kabinet besloten. Een gitzwart scenario dreigt voor profclubs.

Publiek is bij massale publieksevenementen, zoals wedstrijden in de eredivisie en eerste divisie, niet welkom zolang er geen vaccin is. Dat heeft minister Hugo de Jonge donderdag aan de Tweede Kamer laten weten. “En niemand weet hoe lang dat gaat duren”, schrijft De Jonge, “Een jaar of langer is heel reëel.”

Dit zou voor het betaalde voetbal, dat vanaf 1 september weer wedstrijden mag spelen, betekenen dat het hele seizoen 2020/2021 mogelijk in lege stadions moet worden afgewerkt. De inkomsten van voetbalclubs zullen daardoor met veertig tot vijftig procent teruglopen, verwacht Ruud Koning, hoogleraar sporteconomie van de Rijksuniversiteit Groningen. Seizoenskaarten amper zullen worden verkocht, bedrijven zullen niet langer businessseats in stadions betalen om relaties te ontvangen, alle inkomsten uit horeca en ook de merchandise zullen grotendeels wegvallen, zegt Koning. “Er gaat een geweldige kaalslag plaatsvinden.”

Salarisverlagingen

De totale omzet van de eredivisie ligt rond de 500 miljoen euro. 24 procent van de inkomsten wordt op wedstrijddagen binnengehaald en dat getal loopt op tot 43 procent als daar de daaraan gerelateerde commerciële activiteiten bij worden opgeteld. Koning: “Uitzendrechten zullen doorlopen, net als sponsoring op borden en shirts, maar ook die bedrijven zullen het vergrootglas nu op hun uitgaven gaan leggen.”

Financieel verkeerde de eredivisie al in zwaar weer. Over het afgelopen seizoen leden de achttien clubs in de eredivisie samen 75 miljoen euro verlies. Zes staan er onder curatele, elf onder verscherpt toezicht. Voornaamste reden: veel te hoge salarissen. De werkgevers in het voetbal (FBO), de spelersvakbonden, de vakvereniging voor coaches en de belangenorganisaties voor de eredivisie (ECV) en eerste divisie (CED) maakten donderdag jubelend bekend dat ze een collectief akkoord hebben gesloten over verlaging van salarissen. Het gaat voor de totale bedrijfstak om een besparing van 35 miljoen euro. De spelers met de hoogste salarissen leveren het meeste in, maximaal 20 procent.

“Maar dit zal niet zeker niet toereikend zijn”, zegt Koning. “Er zal meer moeten gebeuren, ook in de organisatie van de clubs. Mensen in de backoffice, voor de kaartverkoop en voor de horeca, heb je niet meer nodig.”

400 miljoen schade

De brief van De Jonge was voor de KNVB ‘geen prettige verrassing’, zo liet de bond donderdag in een verklaring weten. De KNVB is in gesprek met de overheid over het heropstarten van het topvoetbal vanaf 1 september, en hoopt in de loop van het seizoen gefaseerd weer toeschouwers te kunnen toelaten in de stadions. Daarbij wordt ook gekeken naar het buitenland.

‘De ontwikkelingen gaan snel, daarom lijkt ons hetgeen is gemeld in deze fase nogal voorbarig’, staat in de verklaring. En: ‘We zouden het verschrikkelijk vinden als er lang niet voor publiek gevoetbald kan worden. Dit zou namelijk ten koste gaan van de sportbeleving bij de miljoenen fans en kijkers. Bovendien zou het voor de bedrijfstak betaald voetbal opnieuw een hele zware financiële klap betekenen. Hierover zijn we ook in gesprek met de overheid, juist omdat Nederlandse clubs bovengemiddeld afhankelijk van inkomsten uit stadionbezoeken zijn.’

Twee weken geleden luidde de KNVB in een brief aan het kabinet al de noodklok. De schade in het betaald voetbal kan oplopen tot 400 miljoen, becijferde de bondsdirecteur Eric Gudde toen. Daarin werd ook nog meegenomen dat veel clubs voor zo’n 100 miljoen aan transferopbrengsten zullen mislopen deze zomer.

Lees ook: 

Nu diverse landen het seizoen willen heropenen, rijst de vraag: heeft Nederland de stekker te vroeg uit het betaald voetbal getrokken?

De herstart van de nationale voetbalcompetitie is in diverse landen in Europa dichtbij. Deze week kwam er duidelijkheid over de Bundesliga: die start weer in de tweede helft van mei. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden