Er gaat nog al eens wat mis in de zorg voor dieren. Maar u hoeft niet alles te accepteren.

In de 'huisdierenbusiness' gaan jaarlijks miljoenen euro's om en verdienen velen een goed belegde boterham. Denk alleen maar aan fabrikanten van diervoeders en -producten, eigenaren van dierenwinkels, dierenpensions en -hotels, dierenverenigingen, fokkers, dierenfysiotherapeuten, dierenartsen enz.

Ilse Kuiper

Zoals blijkt uit consumentenprogramma's, waaronder het tv-programma Radar dat enige tijd geleden uitgebreid inging op malafide fokkers, zijn consumentenrechten in deze branche vaak ver te zoeken. Bovendien zijn tarieven min of meer vrij: net wat de gek ervoor geeft. Hoe zijn bijvoorbeeld uw consumentenrechten en de tarieven van een van de grootste kostenposten van het 'gemiddelde' huisdier, de dierenarts, geregeld? Op het gebied van consumentenrecht kunt u sinds 1 oktober 1992 terecht bij het Veterinair Tuchtcollege te Den Haag.

Wanneer u vindt dat de diergeneeskundige zorg van uw huisdier tekort is geschoten of ten onrechte een behandeling is nagelaten, kunt u onder bepaalde voorwaarden een klacht indienen. Dat kan u ook doen tegen dierenartsen, maar ook tegen dierverloskundigen, castreurs, dierfysiotherapeuten en dierenartsassistenten. Als u weet dat een dierenarts een dier verkeerd heeft behandeld, maar de eigenaar van het dier zelf wil niet klagen, kunt u terecht bij de directeur van de Veterinaire Dienst van het ministerie van Landbouw. De tarieven van dierenartsen zijn sinds 1998 vrij. De dierenarts stelt zelf de prijzen samen, op basis van onder meer de locatie (stad duurder), de huisvesting, de investeringen, de gebruikte materialen en -moeilijk meetbare- aspecten als service. Prijzen voor een consult zijn meestal met een euro of 25 redelijk marktconform. De (grote) prijsverschillen zitten vooral in de gespecialiseerde operaties waardoor bijvoorbeeld de castratie van een reu bij de één 50 en bij de ander 90 euro kost. Vindt u een operatie te duur, dan kunt u altijd een second opinion aan een andere arts vragen. Wie bang is grotere (operatie) kosten niet te kunnen dragen, kan zijn huisdier verzekeren tegen ongevallen -en/of ziektekosten. Er zijn verschillende verzekeringsmaatschappijen waaronder Dier & Zorg of Dierenpolis. De premie is afhankelijk van leeftijd, gewicht en dekking en kost tussen de 8 en 10 euro per maand. Voor dieren vanaf 12 jaar wordt vaak een aparte premieopgave gemaakt.

Meer informatie:

Veterinair Tuchtcollege, Pb 90426, 2509 LK Den Haag, 070-3786500

Brochure 'Klachten over de gezondheidszorg van een dier', 070-3784062

Voor een klacht over de veterinaire behandeling van een andermans dier: Directeur van de Veterinaire Dienst van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag.

http://www.dierenkliniek-de-toren.nl/Tarieven/body-tarieven.html

Via deze link vindt u tarieven en andere linken ten behoeve van een prijsvergelijking.

Amsterdammers met een minimum inkomen, die moeite hebben met de kosten van castratie of sterilisatie van hun kat, kunnen een beroep doen op de Stichting Castraatje voor een reductie www.castraatje.nl

Voor verzekeringen: www.dierenpolis.nl en www.dierenzorg.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden