Er gaat niets boven Yantai

Zustercampus | Studenten in het Chinese Yantai kunnen daar straks diploma's behalen van de Groningse universiteit.

Wat zijn de plannen?


De Groningse universiteit wil een zustercampus openen in Oost-China. Twee jaar geleden sprak de RuG dat al af met Yantai en de lokale China Agricultural University. Op de 'University of Groningen Yantai' kunnen studenten straks Groningse diploma's behalen, met een Nederlands goedkeurend stempel. In september 2018 beginnen de eerste 185 studenten een voorbereidend jaar. Daarna kunnen ze kiezen uit vier bacheloropleidingen en drie masteropleidingen. Uiteindelijk moeten in China dertig Groningse opleidingen worden aangeboden.


Waarom wil de RuG naar China?


De universiteit ziet de Chinese campus als een manier om de naamsbekendheid en reputatie van de RuG een oppepper te geven in het buitenland en benadrukt de mogelijkheid voor Nederlandse studenten en wetenschappers om een deel van hun opleiding of onderzoek in het buitenland te doen.


Wat ook meespeelt: de universiteit kampt met een daling van het aantal Nederlandse studenten, die naar verwachting nog wel even doorzet. "Minder studenten betekent minder geld", schrijft de RuG daarover. "Minder geld betekent minder staf, minder staf betekent minder onderzoekssubsidies, minder onderzoekssubsidies betekent nog minder staf. Je komt in een neerwaartse spiraal. We hebben buitenlandse studenten nodig."


Hoe ver zijn de plannen?


De Tweede Kamer stemde deze week in met een wetswijziging die volgens de universiteit cruciaal is. Het is nu mogelijk om een Nederlandse opleiding in zijn geheel in het buitenland te volgen. Voorheen moesten studenten minstens een kwart van hun tijd in Nederland doorbrengen. Dat hebben de buitenlanders van de Noordelijke Hogeschool - met locaties in Zuid-Afrika, Qatar, Thailand en op Bali - bijvoorbeeld altijd gedaan.


Het laatste woord is nu aan de studenten en medewerkers in de Groningse Universiteitsraad. Eerder mocht die het bestuur alleen adviseren over de Yantai-campus. Maar vorige week gaf het universiteitsbestuur de raad vetorecht. Studenten en medewerkers kunnen dus nog een spaak in het wiel steken.


Gaan ze dat doen?


Ze staan in ieder geval nog niet juichend op de banken. Lijst Calimero, de grootste studentenfractie, vreest voor de kwaliteit van het onderwijs in Groningen als de beste docenten straks naar China gaan. De studenten vragen zich af of de universiteit én in China én in Nederland op hetzelfde moment goede wetenschappers kan werven.


Ook de Personeelsfractie is nog niet overtuigd, die heeft onder meer vraagtekens bij de geringe academische vrijheid in China. "Voor instemming van ons is nog wel wat nodig", zegt fractievoorzitter Bart Beijer. "Die is helemaal afhankelijk van de kwaliteit van het definitieve plan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden