Er gaat niets boven gehaktballen gestoofd met witloof en bier

De smaak van België

Ruth Van Waerebeek

Uitgeverij Karakter, euro 29,95

***

Uit een envelop die de post bracht kwam het boek 'De smaak van België' tevoorschijn, geschreven door Ruth Van Waerebeek. Grappig, dacht ik, die Van Waerebeek heeft al eerder een boek over de Belgische keuken geschreven.

In mijn uit de kluiten gewassen kookboekenverzameling vond ik al snel het oudere boek terug, en wat bleek: het 'nieuwe' boek 'De smaak van België' is een kopie van het twintig jaar geleden verschenen boek 'In België eet iedereen lekker'. Geen exacte kopie trouwens; Van Waerebeek heeft voor deze nieuwe uitgave de teksten herzien, en ook de vertaling van het boek is helemaal nieuw. Zo veranderde de ondertitel van: '250 recepten uit het rijke culinaire erfgoed van België, waar elke dagelijkse maaltijd een feest is' naar: '250 bourgondische recepten'. Nogal een verschilletje.

Bijzonder is ook dat het eerste boek twee auteurs heeft: daar staat de naam Maria Robbins op de cover en de binnenflap genoemd. In deze nieuwe Nederlandse versie is zij verdwenen. Ze zal niet blij zijn, want de teksten in het boek zijn bijna identiek.

Nu was het in 1996 ook al een erg leuk boek over de Belgische keuken. Niet alleen vanwege de fijne recepten, maar ook door de toegevoegde informatie in kaders in de kantlijn en kleine tekeningetjes die de pagina's opfleurden was het een boek waar graag uit werd gekookt. In de nieuwe uitgave zijn de tekeningen verdwenen; daarvoor in de plaats zijn foto's gekomen die een beetje oubollig aandoen.

De van oorsprong Belgische Van Waerebeek woont al jaren in de binnenlanden van Chili, waar ze een gerenommeerde kookschool heeft, die onder andere door Gourmet magazine is uitgeroepen tot een van de vijftig beste culinaire vakantiebestemmingen ter wereld. Ze schrijft haar boeken in het Engels, vandaar dat we hier met een vertaling te maken hebben.

De Belgische keuken is een fijne keuken, er zijn veel overeenkomsten met de klassieke Nederlandse keuken waar dan Franse invloeden bij komen die het iets verfijnder maken.

Nu is er in Nederland op gastronomisch gebied de afgelopen jaren veel ten positieve veranderd, maar uitzonderingen daargelaten wordt er in België nog steeds heel klassiek gekookt. Gentse waterzooi van kip, paling in 't groen, hutsepot en wafels: allemaal gerechten die je in een Belgisch eetcafé op de kaart ziet staan. Stuk voor stuk gerechten die heerlijk zijn om thuis klaar te maken.

Er gaat niets boven gehaktballetjes gestoofd met witloof en bier: dat leerde ik twintig jaar geleden al maken, uit dit boek. Van sommige dingen is het best fijn dat ze helemaal niet veranderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden