'Er daalde een grote kracht en zegen neer die ontroerde'

De laatste foto in de serie 'Religie Nu', die de afgelopen maanden op deze pagina verscheen, heeft betrekking op fotograaf Eddy Seesing zélf. Hij laat zijn pasgeboren tweeling inzegenen door sjamaan Searching Deer, die in het dagelijks leven Jan Prins heet. De fotograaf vertelt:

"De foto is genomen op de Veluwe, vlakbij het plaatsje Hall bij Eerbeek. Onder een eik staat sjamaan Searching Deer in zijn magische cirkel van stenen die de kosmos voorstelt. Hij roept de energieën van de vier windstreken aan en het goddelijke om zijn ritueel te bekrachtigen: de zegening van onze pasgeboren tweeling.

"In de jaren negentig, toen ik in Canada een documentairefilm maakte over een indianenstam, kwam ik voor het eerst in aanraking met natuurreligies. In de drie maanden dat ik in Vancouver verbleef, maakte ik kennis met sjamanen. Terug in Nederland deed ik een tijdlang om de zes weken mee aan zweethutceremonies. Die gaven me kracht en inspiratie om nieuwe stappen te zetten in mijn leven.

"In oude culturen is een sjamaan niet het product van religie of godsdienst maar degene die de verbinding onderhoudt met de spirits, de engelen, de goden en de mensen; met het hogere kortom. In contact met de natuur - waarin zich volgens sjamanen het goddelijke weerspiegelt - houden ze al duizenden jaren soortgelijke ceremonies. Sjamanen zijn dienstbaar aan het individu, de gemeenschap en de mensheid; een mooie gedachte vind ik dat. Dromen en visioenen wijzen hen de weg.

"Als kind ben ik streng katholiek opgevoed, vooral door mijn vader. Uiteraard was ik misdienaar, we zaten iedere zondag in de kerk en voor mijn vader was het onbespreekbaar om roomse regels tegen het licht te houden. Toen ik vijftien was, overleed hij. Twee jaar later schreef ik een lange brief aan de pastoor. Dat ik me niet langer kon verenigen met de manier waarop de kerk omging met homo's, met de positie van vrouwen, met condoomgebruik in de derde wereld. Ik hoopte op antwoorden maar ik heb nooit een brief terug gehad.

"Tijdens de inzegening van mijn kinderen kwamen de dieren uit het bos nieuwsgierig kijken; een eekhoorn huppelde rond en een roofvogel vloog majesteitelijk over ons heen. Toen Searching Deer zijn invocatie uitsprak, daalde een grote kracht en zegen neer die niet alleen mij ontroerde. Searching Deer is belangrijk voor het sjamanisme in Nederland. Hij geeft workshops en leidt mensen op. Op die manier draagt hij bij aan de spirituele groei en heling van mensen, en vergroot hij het respect voor natuur en milieu.

"Ik was een gelovig kind, en het geloof in een hogere macht heeft me nooit verlaten. Zweethutceremonies bij sjamanen, retraites bij Tibettaanse boeddhisten - ik ben blijven zoeken.

"Gelovigen zoeken allemaal op hun eigen manier naar god en iedereen bewandelt een eigen weg. Met verwondering kijk ik naar die diversiteit. Met bewondering ook. De fotoserie 'Religie Nu', waarmee ik al zeven jaar bezig ben, heeft me gesterkt in het idee dat niemand, geen enkele religie, het patent op de waarheid heeft."

Dit was de laatste aflevering van de fotoserie 'Religie Nu' van Eddy Seesing. Vandaag opent zijn expositie in de Rotterdamse Kunsthal. Seesings werk is daar te zien tot 12 februari. Daarna verhuist de tentoonstelling naar het Exposorium van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Bij uitgeverij Thoth verschijnt het boek 'Religie Nu: Spiritualiteit in Nederland' met bijna honderd kleurenfoto's van rituelen die zich afspelen in verscheidene geloofsgemeenschappen. ISBN 9789068685442, 256 blz. 34,50 euro.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden