Er borrelt iets bij de Vara

In de jaren zeventig leidde het Vara-socialisme tot ontploffende Exota-flessen, maar tijdens het jubileumfeestje ging het rode ideaal bubbelend ten onder. Het woord socialisme kwam precies twee keer voorbij: Paul de Leeuws alter ego Bob de Rooij noemde golfen ’echt een socialistische sport’ en Paul Witteman vertelde dat de Beurs van Berlage was ontworpen door een socialist. Wat de sociaal-democratie nog heeft te betekenen voor de 85-jarige omroep, daar mocht de kijker naar gissen.

De rode haan is ingewisseld door een mal en lelijk marketingwoord: verschillig. Wat dat niet-bestaande begrip inhoudt, is een raadsel. Is het de VVD’er Jort Kelder die als tafelheer aanschuift bij ’DWDD’ of Tros-ster Annie Schilder die in de jubileumshow hortend en stotend ’Het Wilhelmus’ zingt?

Paul de Leeuw erkende in een uitstekend portret van Han Peekel over de jarige omroep dat hij met ’verschillig’ geen kant uit kan. „Geen hol begrijp ik er van. Zou het misschien iets te maken hebben met cadeaus gunnen aan een ander?”

In ’Pauls kadoshow’ mochten deelnemers geschenken weggeven aan dierbaren, maar dat zou de NCRV of de Tros ook kunnen verzinnen. En wat verstaat een omroep die de multiculturele samenleving hoog in het vaandel heeft onder verschillig wanneer in De Leeuws bijna begrijpelijke spelshow alleen maar blanke kandidaten opdraven? Het hele jubileum was één autochtone jubel. Alle taartenkeurders in ’Kassa’ waren wit als slagroom, en aan tafel bij Felix Meurders zat de haute cuisinière van de VVD, Neelie Kroes.

„Vroeger waren we grensverleggend, maar we zijn de omroep van satire en amusement geworden”, sprak ’Zembla’-eindredacteur Kees Driehuis in het rommelige programma ’De verrukkelijke 85’ . Sonja Barend liet er evenmin gras over groeien. „Ik zit soms te schreeuwen tegen de televisie: vraag dóór! Het kriebelt bij me, had ik nog maar een programma.” Ook tv-directeur Frans Klein uitte impliciete kritiek op de programmering toen hij in Han Peekels ’Een avondje Vara’ onthulde dat hij de rebelsheid, maar ook de warmte en betrokkenheid van Barend nog elke dag mist.

Goed, de Vara heeft nu een eigen actualiteitenrubriek met Jan Tromp, waarin naast linkse denkers miljonairs zijn te zien op zoek naar een lief. Maar waar zijn de mevrouwen Spoor gebleven die, zoals we in oude ’Sonja’-fragmenten konden zien, het luidkeels opnamen voor ontslagen RSV-werknemers? „Ik doe dit niet alleen voor mijn eigen man, maar voor alle 1700 ontslagen RSV’ers.” Echte mensen, je ziet ze weinig bij de Vara. Het zijn politici, deskundologen en andere beroepspraters.

Maar de Vara is in beroering, zeker nu het nieuwe kabinet is aangetreden. Je merkt het niet alleen aan Barend en Driehuis, maar ook aan Paul Witteman. Omdat het feest was, mocht hij nog één keer ’Het Lagerhuis’ presenteren. Er deden zowaar drie allochtonen aan mee, maar belangrijker: hier hoorde je het onversneden, ’ouderwetse’ Vara-geluid, deels verwoord door ’gewone’ mensen. „Misschien smaakt dit ’Lagerhuis’ naar meer”, sloot Witteman af. „Ik durf u te zeggen: tot gauw.” Er borrelt iets bij de Vara, maar is het een Exota-knal of een Prosecco-bubbeltje?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden