Er blijven gaten in het bereik

Vaste telefoonlijnen zijn onmisbaar, erkent ook de toezichthouder telecombedrijven

Uw vaste telefoon de deur uitdoen? Alleen al om altijd het alarmnummer 112 te kunnen bereiken, is het vaste toestel onmisbaar, waarschuwt het Agentschap Telecom. Dat we vanaf iedere plek in ons land met mobieltjes zullen kunnen bellen, is ook volgens deze onafhankelijke toezichthouder een utopie.

KPN-directeur Jacob Groote schetste gisteren al in de regionale pers dat in het buitengebied, maar ook in steden - de Amsterdamse Jordaan bijvoorbeeld - mobiele bellers slecht of geen bereik hebben. Het gaat volgens hem om 'witte vlekken' ter grootte van 60.000 voetbalvelden. Zo'n 50.000 mensen kunnen naar schatting niet binnenshuis mobiel bellen.

Regionale omroepen die onder de noemer 'Geen 112' een meldingsactie zijn begonnen om dit probleem onder de aandacht van de politiek en de overheid te brengen, hebben al honderden klachten binnen. Uit de reacties blijkt de grote afhankelijkheid van het mobiele netwerk. In Drenthe (347 meldingen uit de hele provincie) komen die onder meer van de dorpsraden en de Vereniging Hartveilig Drenthe, die per sms vrijwilligers inschakelen voor reanimatie van mensen met een hartstilstand.

In Groningen (128 klachten) klagen verpleegkundigen dat ze onbereikbaar zijn voor Meedense cliënten in noodsituaties en een inwoner uit Vriescheloo dat de sms'jes van burgernet hem pas bereiken buiten zijn woonplaats. Omroep Gelderland (344 meldingen) begon met de actie toen bleek dat niet alleen bellers in de grensstreek, maar ook op de Veluwe en in het rivierengebied problemen hebben om hulpdiensten te bereiken. Daar beschrijven vele inwoners hoe ze buitenshuis op zoek moeten naar een plek met ontvangst.

De politiek geeft gehoor aan de onrust. Het ministerie van economische zaken is een onderzoek begonnen. De Tweede Kamer wijdt op 10 september een hoorzitting aan de problemen. Maar die zijn niet eenvoudig op te lossen, zegt een woordvoerder van KPN, een van de vier providers die in Nederland mobiele netwerken aanleggen en exploiteren. Zo duurt het verkrijgen van een vergunning voor een zendmast anderhalf jaar en dan moeten er niet al te veel strubbelingen zijn, bijvoorbeeld met bewoners die zo'n mast niet zien zitten. Nieuwbouw kan direct voor ontvangstproblemen zorgen in de buurt. KPN probeert zijn netwerk te optimaliseren, met als speerpunt de grensstreken.

Volgens een woordvoerster van het Agentschap Telecom, die de vergunningen verleent en toezicht houdt op telecombedrijven, moeten Nederlanders beseffen dat een eis van 100 procent bereikbaarheid van mobiele netwerken niet realistisch is. Zelfs bebossing, de isolatie van gebouwen, weersinvloeden en jaargetijden spelen daarbij een rol. In de herfst en de winter is de bereikbaarheid over het algemeen beter.

Ook de mobiele toestellen zelf werken niet overal even goed, waarbij het allernieuwste of duurste mobieltje bepaald geen garantie is voor betere verbindingen. En natuurlijk wegen de bedrijfseconomische belangen van de telecombedrijven mee: de kosten van zendmasten tegenover de inkomsten, met name in dunbevolkte gebieden. "Vaste lijnen zijn onmisbaar", benadrukt de woordvoerster van Agentschap Telecom, "zelfs al zouden overal extra zendmasten - wat niet altijd kan - worden bijgebouwd".

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden