Er blijft werk in de winkel, maar het wordt wel anders

retail | Grote winkelketens gingen dit jaar failliet. Toch groeit de werkgelegenheid in de detailhandel, al is de aard van het werk anders.

De winkelverkoper van nu doet er goed aan zich te bekwamen in telefonisch advies of het vervoer van pakjes. De gewone winkel verliest terrein aan de webwinkel en de discounter. Door de sterke groei van internetaankopen maakt de winkelverkoper zodoende steeds meer plaats voor de logistiek medewerker.


Traditionele winkelketens hadden het dit jaar zwaar. De sector werd opgeschrikt door de faillissementen van V&D en schoenenwinkelbedrijf Macintosh, bekend van onder meer Invito en Dolcis. Perry Sport, McGregor en MS Mode maakten na faillissement een doorstart, veelal met minder winkels.


Voor het eerst in jaren gingen er in 2016 bij het grootwinkelbedrijf meer banen (18.000) verloren dan bij kleine en middelgrote winkels. Daar vertrokken bijna 3500 mensen. Vooral verkoopmedewerkers verloren hun baan, gevolgd door personeel dat aan de kassa zit.


Toch hoeven werkloze medewerkers uit de detailhandel niet bij de pakken neer te zitten. Deze werknemers komen relatief snel weer aan de slag, en vaak in hun eigen sector, blijkt uit onderzoek van het UWV. Ze werden, meldt de uitkeringsinstantie, hierbij geholpen door het sterke herstel van de economie en de groei van webwinkels. Het UWV verwacht dat het aantal banen in de sector de komende jaren zal stijgen: jaarlijks met 0,7 procent.


De veranderingen in de detailhandel leiden er volgens het UWV toe dat de vraag naar verkoopmedewerkers achterblijft, terwijl de vraag naar personeel dat zich bezighoudt met transport en logistiek stijgt. Tussen 2010 en 2015 ging bij warenhuizen 15 procent van de banen verloren en moesten doe-het-zelf-zaken, woon- en elektronicawinkels het met 11 procent minder personeel doen. Juweliers en opticiens trokken mensen aan, terwijl het aantal voltijdbanen bij webwinkels met 54 procent steeg tot 24.000.


Zo kan een groot deel van de werkloos geraakte werknemers toch binnen de eigen sector blijven. Volgens het UWV vonden vorig jaar 19.400 mensen met een uitkering een baan in de detailhandel. Daarvan was 58 procent al eerder in deze sector werkzaam. Onder de traditionele verkopers wist zelfs drie op de vier weer in werk te vinden in de detailhandel.


De detailhandelssector biedt werk aan 870.000 mensen, na de zorg het grootste aantal. Zij werken bij bijna 100.000 winkels. Slechts vijfduizend van die winkels hebben tien of meer man personeel. Toch haalt dit zogenoemde grootwinkelbedrijf het grootste deel van de jaarlijkse omzet van ruim 100 miljard euro. Webwinkels behalen nu nog zes procent van deze omzet. maar hun aandeel groeit snel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden