Er beweegt altijd wel iets aan Lionel Messi

Hoe heet het?

Een avond met Paul Gascoigne.

Wie schreef het?

Michel van Egmond, columnist en redacteur van het weekblad Voetbal International.

Waar gaat het over?

Over voetbal, natuurlijk. Waar anders over? Hoewel, je zou net zo goed kunnen stellen dat het juist niet over voetbal gaat in deze bundel van al eerder verschenen columns en reportages. Want wat de schrijver doet, is ons meenemen naar de randen van de velden. Niet direct langs de lijn, maar verder weg van het spel. Daar waar de echte wedstrijd gespeeld wordt: de wedstrijd van het leven.

Dan neemt Van Egmond ons bijvoorbeeld mee naar een rijtjeshuis in Naaldwijk, waar de zus van de overleden scheidsrechter de John Blankenstein Foundation runt. Blankestein was de eerste openlijk homoseksuele arbiter in Nederland en die foundation moet ervoor zorgen dat meer mensen in de voetballerij ervoor durven uitkomen dat ze geen vriendin hebben thuis, maar een vriend. Het is ontroerend om te lezen hoe eerlijk zus Blankenstein tegen Van Egmond vertelt dat het te korte leven van haar broer zo dubbel was. Er zat geluk in die 57 jaar, maar ook ongeluk. En dat niet zij dit werk had moeten doen, maar John.

De verslagen van Van Egmond herbergen sentiment en nostalgie, zonder dat de auteur dit er te dik bovenop legt. Zwaar wordt het nergens, oppervlakkig ook niet. Maar het prettigste aan dit boek is dat het zo vlot is geschreven. Mooie zinnen, goede vondsten : 'Als ik via de Scheldestraat onze hoofdstad inrijd ben ik altijd op heel veel voorbereid, maar niet op een situatie waarin ik Piet Keizer en Johan Cruijff bijna doodrijd.'

Eigenlijk is het het titelverhaal (Een avond met Gascoigne) nog het minst sterk, omdat de auteur uitlegt wat er zo triest is aan een gevallen ster. Terwijl we dat door het verslag echt wel hadden begrepen. In 'Oog in oog met Lionel Messi' is die extra informatie, het oog voor detail van de schrijver, juist de slagroom op de taart. Over een persconferentie met de Argentijnse ster schrijft Van Egmond: 'Alleen stilzitten is niet zijn sterkste punt. Sterker nog, als je erop gaat letten, beweegt er altijd wel iets aan Lionel Messi. Het ene moment veegt hij een haarlokje weg dat er helemaal niet zit, het volgende moment wrijft hij langdurig zijn handen droog langs zijn trainingsbroek. Ook strikt hij een keer midden in een vraag van iemand zijn veter, terwijl die helemaal niet los zat. Je zou bijna denken dat hij nerveus is.'

Moet je van sport houden om het te kunnen lezen?

Dat wel. Wie de achtergronden van de voetballers, de trainers, de supporters en de stadions niet interessant vindt, moet niet aan dit boek beginnen.

Is het een goed boek?

Goed is niet het juiste woord. Liever spreek ik in dit verband van leuk, mooi, ontroerend, grappig en vermakelijk.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden