Equipe voor EK zwemmen stroomt moeiteloos vol

EINDHOVEN - Altijd weer als het Nederlandse zwemmen op sterven na dood lijkt, volgt haast als vanzelfsprekend een opleving. Zo moeizaam als de afgelopen jaren afvaardigingen voor de internationale toernooien werden gevormd, zo moeiteloos stroomt nu de EK-equipe voor Wenen vol.

Het dieptepunt werd vorig jaar gemeten, toen bij wijze van hoge uitzondering niet eens een vrouwen-estafetteploeg bijeen kon worden geschraapt. Gisteren kwalificeerde zich tijdens de Nederlandse kampioenschappen in Eindhoven notabene een clubteam op de 4x100 vrij mannen voor de EK. Het jonge PSV-kwartet verbeterde met 3.25,58 het eigen Nederlands record en bleef zelfs maar een fractie (0,05) boven de limiet die door het NOC voor de Olympische Spelen van Atlanta is vastgesteld.

PSV is momenteel hèt bolwerk binnen het Nederlandse zwemmen, zoals dat vroeger in Amsterdam (De Dolfijn) lag. Er staat een gedegen organisatie (oud-PSV-manager Kees Ploegsma begeleidt zelfs de toppers) die alle voorwaarden voor topsport heeft neergezet. De club drijft onder leiding van Jacco Verhaeren op een enorme teamspirit, die zijn zuigkracht heeft op diverse Nederlandse toppers. Op een wat bescheidener schaal voltrekt zich bij De Water Kip uit Barneveld eenzelfde ontwikkeling. Daarbij is topzwemmen in Nederland wat minder ondankbaar geworden, nu met NOC-gelden een brede basis kan worden gelegd met een intensieve (wetenschappelijke) begeleiding van de kernploeg.

Zeven mensen hadden zich voorafgaande aan de NK op diverse meetpunten reeds gekwalificeerd voor de EK dat eind augustus wordt afgewerkt. Op Pieter van den Hoogenband na gaat het daarbij om oudgedienden. De PSV'er loodste gisteren als slotzwemmer (50,96) zijn drie ploeggenoten door de sluis, die daarvoor ook al door vier andere nieuwelingen was gepasseerd. En te verwachten valt dat via de optelsom der estafette's uiteindelijk een omvangrijke afvaardiging naar Wenen zal reizen.

In het spoor van Angela Postma en Marianne Muis (de laatste nam voor het eerst sinds jaren weer deel aan een zomer-NK, maar verkiest wegens het afronden van haar studie de Universiade boven een EK-start) voldeed Wilma van Hofwegen op de 50 vrij aan de limiet. Het is geen garantie voor een reis naar Wenen, daar Karin Brienesse oudere aanspraken kan maken. Maar Brienesse laat in Eindhoven naast de 50 ook de 100 vrij schieten om zich te richten op de (4x)200 vrij en 100 vlinder.

Madelon Baans kwalificeerde zich op de 100 school op het randje; een wat ruimere marge namen Mark van der Zijden en Minouche Smit, de verrassingen van DWK op de 200 meter wisselslag. Beiden maakten vrij recent de overstap naar hun nieuwe club en lijken onder Andre Kats hun talenten ten volle te ontplooien. Eigenlijk had Van der Zijden pas in de finale willen toeslaan, zoals Smit haar pijlen op de 200 vrij van vandaag had gericht. Tijdens de schiftingsronde in de ochtenduren legde Van der Zijden de nadruk op ontspanning, maar besloot de laatste baan toch even aan te zetten. Waarmee de HTS-student hogere informatica tot zijn eigen verrassing op 2.05,18 binnenkwam.

Van der Zijden en Smit zijn respectievelijk 21 en 20 jaar oud, maar hebben nog nooit deelgenomen aan een internationaal senioren-evenement. Beide laatbloeiers zijn zich echter bewust van hun mogelijkheden, en hadden voor dit seizoen reeds besloten zich te richten op de Spelen van Atlanta. Van Zijden smeert zijn HTS-studie met alle medewerking van zijn school in Arnhem uit over langere tijd, zoals ook Smit haar opleiding fysiotherapie naar believen kan aanpassen aan verheven sportieve doelen.

Als achtjarige meldde Mark van der Zijden zich bij De Gouwe in Waddinxveen en bleef er misschien wel veel te lang hangen. “Op nationaal niveau heb ik alles meegemaakt, vorig jaar heb ik besloten een stap hoger te nemen.” De richting is goed, hetgeen wisselslagspecialist Marcel Wouda een concurrent oplevert. Wouda werd vorige maand geopereerd aan een meniscus, scheurde een trommelvlies tijdens een botsing in het zwembad, maar is op de weg terug. Op de 200 wissel moest hij Van der Zijden nog voor laten gaan, maar de titel op de 200 rug werd wel zijn prooi.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden