NieuwsTrust

Epstein tekende twee dagen voor zijn overlijden een testament

Jeffrey Epstein. Beeld AP
Jeffrey Epstein.Beeld AP

De overleden miljardair Jeffrey Epstein heeft twee dagen voor hij in een gevangenis uit het leven stapte, zijn testament ondertekend. De ongehuwde vastgoedtycoon zonder kinderen vertrouwde al zijn eigendommen toe aan een trust, waarvan de begunstigden onbekend zijn. Het document is ingediend op de fiscaal gunstige Maagdeneilanden, die onder Amerikaanse voogdij staan.

Volgens de documenten wordt de waarde van Epstein's bezittingen geschat op 577 miljoen dollar, die nu trust onder de naam ‘Trust 1953', wellicht vernoemd naar Epstein's geboortejaar. Zo wordt de identiteit van de begunstigde beschermd. Ook wat er met het geld gebeurt, blijft over het algemeen gesproken geheim. In het testament zelf, dat 21 pagina's telt, wordt geen enkele begunstigde bij naam genoemd. Enkel de namen van de personen die belast zijn met de uitvoering van de nalatenschap worden vermeld, in dit geval Darren K. Indyke en Richard D. Kahn, die lang met Epstein zouden hebben samengewerkt. De twee mannen konden niet worden bereikt voor commentaar, meldt de New York Times.

In het testament wordt het huis van van de zakenman in het New Yorkse stadsdeel Manhattan gewaardeerd op bijna 56 miljoen dollar. Zijn ranch in New Mexico zou 17 miljoen waard zijn, zijn eigendom aan de Parijse avenue Foch 8,6 miljoen en de twee eilanden in zijn bezit - Little St. James Island en het recent aangekochte Great St. James Island - worden geschat op in totaal zo’n 85 miljoen.

Naast die vastgoedeigendommen is er voor 307 miljoen dollar aan aandelen en andere investeringen, plus 56 miljoen in contanten. Zijn privévliegtuigen, -boten en auto’s zijn goed voor 18,5 miljoen.

Door gebruik te maken van een trust maakt Epstein het voor vermeende slachtoffers lastiger om een schadevergoeding te eisen. Er wordt rekening gehouden met een fors aantal rechtszaken door vrouwen die zeggen op jonge leeftijd te zijn misbruikt.

Misbruik

De autoriteiten arresteerden Epstein eerder dit jaar. Aanklagers stellen dat hij tussen 2002 en 2005 tientallen minderjarige meisjes seksueel heeft uitgebuit. Zij zouden betaald zijn om seksuele handelingen uit te voeren in zijn huizen in Manhattan en Palm Beach in de staat Florida en aan boord van zijn privévliegtuig. Er hing hem een gevangenisstraf van 45 jaar boven het hoofd.

Op 10 augustus werd hij dood aangetroffen in zijn cel. Een autopsie wees uit dat hij zichzelf ophing. Dat gebeurde in de federale gevangenis in Manhattan, waar hij eerder onder strenge bewaking geplaatst wegens een eerdere zelfmoordpoging. Bewakers hadden de toestand van Epstein ieder half uur moeten checken, maar dat is niet gebeurd.

Bezem door Amerikaanse gevangenistop

De directeur van de koepel van federale gevangenissen in de Verenigde Staten is uit zijn functie gezet. Het ontslag volgt op de zelfmoord van Epstein.

Minister van justitie William Barr maakte maandag bekend dat directeur Hugh Hurwitz een andere taak krijgt. Hij wordt opgevolgd door Kathleen Hawk Sawyer, die de directeurspost al eerder vervulde van 1992 tot 2003. Onder de gevangeniskoepel vallen 122 gevangenissen en er werken 37.000 mensen.

Barr had eerder al geklaagd over “ernstige onregelmatigheden” in het detentiecentrum in New York en kondigde een grondig onderzoek naar de zaak aan. Vorige week werd de directeur van de gevangenis al overgeplaatst.

Lees ook:
Jeffrey Epstein vond het taboe op seks met tieners een culturele afwijking

Justitie doet nog onderzoek naar de handel en wandel van de overleden Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein, maar nu al is duidelijk dat hij bij het ronselen van meisjes hulp kreeg. Onder anderen van zijn vriendin Ghislaine Maxwell.

FBI doet inval op het ‘pedofieleneiland’ van Jeffrey Epstein

Het onderzoek naar seksueel misbruik van tienermeisjes wordt uitgebreid naar de mededaders van Epstein. Agenten van de FBI en rechercheurs van de politie in New York deden daarvoor onder meer een inval op Epsteins privé-eiland, Little St. James.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden