Epke werkt in stilte aan zijn masterplan

Epke Zonderland in actie tijdens de kwalificatie. Beeld ANP
Epke Zonderland in actie tijdens de kwalificatie.Beeld ANP

Epke Zonderland turnt zaterdag de rekstokfinale bij de WK in Doha. Zenuwen kent hij niet meer, hij werkt in een zee van rust toe naar het slotstuk.

Eline van Suchtelen

Elke dag zit Epke Zonderland even in het zwembad van het hotel in Doha. Aan de rand van het bad doet hij wat rek- en strekwerk, om even later weer te vertrekken naar zijn kamer met airco. Soms belt hij met zijn vrouw Linda om te horen hoe het met zijn pasgeboren zoon Bert gaat. “Ik denk niet Bert veel merkt van mijn stem door de telefoon. Maar het is fijn dat ik hem zo kan volgen”, vertelt Zonderland in de lobby van het gigantische Ezdan Hotel.

Het leven van Zonderland heeft zich in de afgelopen veertien dagen voornamelijk in de vier torens van het drieduizend kamers tellende hotel afgespeeld. Verder is er namelijk niet zo veel te doen in Qatar. Op shoppen in de vele luxueuze winkelcentra na dan. En het maken van een trip in de woestijn. Toen de andere Nederlandse turners door de zandduinen scheurden, bleef Zonderland in het hotel. Hij nam geen risico’s en werkte aan zijn masterplan om vandaag zijn derde WK-titel op de rek­stok te veroveren.

Dromen

Door de stunt van de Nederlandse turners met het halen van de team­finale had Zonderland een extra kans om zijn oefening te testen. Zijn plan voor de finale zit helder in zijn hoofd. Zonderland wil de ‘twee-keer-twee’, turnen. Eerst de combinatie van de Cassina-Kovacs, daarna de Kolman-Gaylord.

Het is de oefening die Zonderland inmiddels kan dromen. Hij werd er in Antwerpen in 2013 en in Nanning in 2014 wereldkampioen mee.

Al vijf jaar in zijn repertoire, en toch moet alles goed gaan wil het ­allemaal lukken. Na Nanning had Zonderland een moeilijke periode in zijn carrière. Hij had last van een hersenschudding en een chronische ontsteking in zijn bijholtes.

Vloek verbroken

Vorig jaar op de WK in Montreal werd de vloek verbroken, maar niet helemaal. In Canada voelde de turner uit Lemmer zich weer topfit, maar het ging toch mis in zijn finale. Zonderland greep mis, kon de rek­stok nog net met één hand vastpakken, slingerde rond met één arm en won daar nog zilver mee ook.

Het was natuurlijk niet de bedoeling, en toch was de redding spectaculair. Maar vandaag in Doha moet het anders. In de kwalificaties en in de teamfinale turnde Zonderland een aangepaste variant van zijn oefening om er niet af te vallen en het te verpesten voor zijn teamgenoten. Eén keer lukte de eerste combinatie niet, één keer lukte de tweede niet.

“Je denkt in de kwalificaties aan het teambelang, maar je moet een middenweg proberen te vinden in wat ook voor jezelf succesvol is. Ik heb elke keer mijn oefening iets aangepast, maar wel een veertien-plus score neergezet, wat er maar weinig kunnen. Dan heb je voor het team ook een goede bijdrage.”

In de eindstrijd wordt er niet meer berekenend geturnd. Als alles precies zo voelt zoals het moet voelen, denkt Zonderland tijdens de oefening aan het bij elkaar houden van zijn benen. “Als je in je hoofd bezig bent met het halen van de combinaties, denk je vooral aan het pakken van de rekstok. Dan gaan je benen automatisch wat uit elkaar. Met de benen uit elkaar zwaait het makkelijker, dus dan haal je de volgende ­beter. Maar dat kost je wel punten. Gaat alles vanzelf, dan kan ik die ­benen echt bij elkaar knijpen.”

Zonderland hoopt dat er tijdens zijn rekstokfinale eindelijk wat ­publiek op de tribune zit. Na twee weken met lege tribunes was het gisteren tijdens de eerste dag van de toestelfinales eindelijk een beetje gevuld. Zonderland vond de stilte maar niks. “Er zitten vooral turners op de tribune. Het is fijn als het vol zit. Het maakt me niet meer zenuwachtig. Het geeft me wel een boost.”

Lees ook:

Niemand doet Sanne Wevers’ pirouettes na

Sanne Wevers staat zaterdag in de WK-finale met een oefening die uitpuilt van de pirouettes – haar handelsmerk.

Laatste in de WK-finale, maar wat hebben ze genoten

De Nederlandse mannen werden achtste en laatste in de landenfinale op de WK in Doha. Coach Van Bokhoven: ‘Ze hebben niets verloren, alleen een ervaring gewonnen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden