Episcopalen VS kiezen tweede homobisschop

los angeles – Het anglicaanse bisdom Los Angeles in het westen van de Verenigde Staten heeft zaterdag de openlijk homoseksuele priester Mary Glasspool tot hulpbisschop gekozen.

Als de landelijke kerk met de keuze instemt, wordt de 55-jarige Glasspool uit Baltimore, al 27 jaar priester van de episcopaalse (anglicaanse) kerk, de tweede openlijk homoseksuele bisschop in de Amerikaanse kerk. In 2003 werd Gene Robinson bisschop van New Hampshire.

De toelating van homoseksuelen die met een partner samenleven, tot het priester- en bisschopsambt, heeft tot veel beroering in de wereldwijde anglicaanse kerk geleid. Robinsons aantreden veroorzaakte een afsplitsing in de Amerikaanse kerk. Conservatieven hebben zich verenigd in de Anglicaanse Kerk in Noord-Amerika. De primaat van de wereldwijde kerk, aartsbisschop Rowan Williams van Canterbury, staat onder druk die als de echte anglicaanse kerk te erkennen in plaats van de episcopaalse kerk.

In 2006 splitsten acht gemeenten zich af van de kerk, omdat de Amerikaanse anglicanen een te liberaal standpunt innamen ten opzichte van homoseksualiteit. Hiermee verloor de kerk naar schatting drieduizend leden (en miljoenen euro’s aan vastgoed).

Vorig jaar braken drie bisdommen met de episcopaalse kerk.

Afgelopen zomer werd tijdens een synode van de Amerikaanse anglicanen bepaald dat homoseksuelen met een relatie ’tot elk gewijd kerkelijk ambt kunnen worden geroepen’. Ook maakten de bisschoppen het mogelijk dat homostellen hun huwelijk kunnen laten inzegenen door episcopaalse priesters.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden