Epileptici klagen over restrictie op autorijden

Patiëntenvereniging: Wet rammelt aan alle kanten

De wet die regelt dat epilepsiepatiënten slechts beperkt mogen autorijden, rammelt aan alle kanten. Bovendien is naleving van de regels niet te controleren. Dat stellen betrokkenen en deskundigen op het gebied van epilepsie.

Ruim honderd klachten kwamen bij het Epilepsiefonds binnen nadat de wet vorig jaar in werking trad. Er wordt vooral geklaagd over de zogeheten code-100, die voorschrijft dat patiënten hun auto alleen privé mogen gebruiken. Slechts op verzoek van hun werkgever kunnen ze beroepsmatig maximaal vier uur per dag de weg op. Dat maakt het voor bijvoorbeeld vertegenwoordigers of postbezorgers vrijwel onmogelijk hun werk te doen. Nederland telt ongeveer 120.000 epilepsiepatiënten.

"Het is niet uit te leggen dat iemand voor vakantie naar Zuid-Frankrijk mag rijden, maar dat hij voor zijn werk geen klanten kan bezoeken", zegt directeur Ton Tempels van de Epilepsie Vereniging Nederland. Volgens Renske Akerboom van het Epilepsiefonds raakt de wet ook patiënten die eerder voor onbeperkte duur rijgeschikt zijn verklaard. "Nu kunnen ze ineens hun werk niet meer uitvoeren."

Voorzitter Gerrit-Jan de Haan van de Nederlandse Liga tegen Epilepsie onderschrijft de kritiek. "De aanvalsvrije periode van een patiënt speelt geen rol in de wet, terwijl die juist veelzeggend is bij epilepsie. Daarnaast lijkt handhaving een onmogelijk verhaal."

De wetgeving kwam tot stand na advies van de Gezondheidsraad. Daarin zat ook neuroloog Cees van Donselaar. "Het advies is gebaseerd op statistische gegevens", legt hij uit. "De kans dat iemand in een auto een epileptische aanval krijgt, wordt immers groter naarmate hij langer in die auto zit. In die zin is de wet niet onredelijk, maar over de praktische uitwerking ervan kun je van mening verschillen."

Op verzoek van minister Schultz van Haegen van infrastructuur buigt de Gezondheidsraad zich deze maand opnieuw over zijn eigen advies. En inmiddels worden er ook rechtszaken gevoerd. Zzp'er Ria Huisman (60) uit Leusden heeft een adviesbureau op het gebied van sociale zekerheid en belastingen en moet hiervoor regelmatig de weg op. Ook zij kreeg een code-100 opgelegd.

Huisman tekende bezwaar aan en kreeg toen te horen dat zij haar bedrijf maar moest opheffen. Omdat ze dat niet van plan is, tekende ze beroep aan. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.

DE VERDIEPING 8|9

Omstreden wet tart epileptici

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden