Epidemie van bof nog niet uitgewoed

De epidemie van de bof, die sinds augustus 2007 in Nederland heerst, is nog niet voorbij. Tot eind november zijn 147 gevallen van de kinderziekte bevestigd met laboratoriumonderzoek. Het is de eerste uitbraak van de ziekte in twintig jaar.

Dat meldt het Infectieziektenbulletin, een uitgave van het Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu. Het virus is vrijwel uitsluitend gesignaleerd in de streek tussen Zeeland en de Veluwe. Daar wonen veel orthodox-protestanten die zich niet laten inenten. Verder leeft het bofvirus op in Zuid-Limburg, onder personen met een antroposofische levensbeschouwing.

Twee derde van de patiënten is inderdaad ongevaccineerd, meldt het bulletin, meestal uit religieuze overtuiging. Het grote aandeel van ongevaccineerden onder de bofpatiënten is waarschijnlijk nog een onderschatting, omdat de laboratoriumdiagnostiek vooral is ingezet bij bofpatiënten die wel waren ingeënt. Zo moest duidelijk worden in hoeverre het vaccin faalt.

De ziekte – een infectie van de speekselklieren – is te herkennen aan koorts en opgezette wangen. De meeste kinderen worden snel beter, maar sommige belanden in het ziekenhuis met een hersenvliesontsteking. In een enkel geval worden ze blijvend doof, en heel soms ontwikkelen ze een levensbedreigende ontsteking van de hersenen.

Met ingang van dit jaar moeten huisartsen een besmetting melden. Dankzij die nieuwe aanpak is de omvang van een epidemie beter vast te stellen.

Het bofvaccin is in 1987 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma als onderdeel van de BMR-vaccinatie tegen bof, mazelen en rodehond.

Het vaccinatieschema bestaat uit een eerste prik in de veertiende maand en een tweede op de leeftijd van negen jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden