Epidemie in Congo verwant aan Ebola

De epidemie in het oosten van Congo blijkt de ziekte van Marburg te zijn, en geen Ebola. Dat hebben volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO weefselproeven uitgewezen.

De ziekte van Marburg is wel sterk verwant aan Ebola, het is eveneens een hoge koorts die gepaard gaat met hevige bloedingen. De ziekte is genoemd naar de Duitse stad Marburg, omdat hij daar voor het eerst is vastgesteld, in 1967.

De epidemie heeft tot nu toe aan 63 mensen het leven gekost in het noord-oosten van Congo. De weefsels van vijf patiënten zijn in Zuid-Afrika onderzocht. Eerst was het vermoeden dat er net als in 1995 een Ebola-epidemie was uitgebroken. Maar later rees twijfel, omdat mensen die de lijken wasten niet besmet raakten. Dat gebeurde bij Ebola steevast wel, waardoor mensen noodgedwongen de vaste rituelen moesten nalaten.

Bij de Ebola-epidemie van 1995 kwamen in zeer korte tijd 245 mensen om, velen nadat ze de lijken van eerder slachtoffers hadden gewassen. De huidige epidemie treft veel arbeiders in goudmijnen. De WHO wil onderzoeken of er een verband bestaat tussen hun werkzaamheden en de epidemie. De kompels bevinden zich 48 uur aaneen onder de grond. Er is weinig drinkwater, waardoor de kompels vaak grondwater drinken.

De epidemie woedt in gebieden waar opstandelingen de macht hebben, die in oorlog zijn met het bewind in de hoofdstad Kinshasa. Vanwege die oorlogstoestand is het moeilijk de epidemie te bestrijden. De WHO stuurt een wetenschappelijke missie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden