Ephimenco

Jena is een jonge Joodse vrouw die regelmatig discussieert op een moslimse internetsite. Ik lees haar bijdragen met aandacht omdat Jena regelmatig een nogal kritische blik werpt op de politiek van Israël in het algemeen en het zionisme in het bijzonder. Zij is hierdoor een graag geziene gast voor tal van moslimse medediscussianten op die site.

Des te schrijnender was het verhaal dat ze plaatste, afgelopen week in een discussieforum over antisemitisme. Jena vertelde met veel details hoe zij, in gezelschap van familieleden die keppeltjes en davidssterren droegen, in haar eigen Amsterdamse buurt door Marokkanen werd beschimpt en belaagd. Door twee jongeren allereerst die haar voor 'joodse bitch' uitmaakten en vervolgens door een man die haar echtgenoot een por verkocht en haar toeriep: Ga van de straat af, vuile jodin.

Een schokkend relaas dat als een nieuwe zwarte steen fungeert voor de sombere weg die Nederlandse Joden momenteel bewandelen. Maar er is meer. Ja, er zijn ook mooie lichtstralen die op die weg neerketsen. Zo vertelde Jena een dag na het voorval, hoe haar familie bezoek kreeg van een oudere Marokkaan en zijn zoon. Die jongen was een van twee pubers die het groepje hadden beschimpt. Toen zijn vader van omstanders hoorde hoe zijn zoon zich jegens Joodse stadsgenoten had misdragen, deed hij zijn best om de slachtoffers op te sporen. Hij kwam aan de deur en liet zijn zoon zijn excuses aanbieden. Meer dan hartverwarmend.

Dinsdagavond leek het alsof ik die vader bij het tv-programma 'Nova' hoorde praten. Hoewel het natuurlijk een andere persoon was die door de presentator werd ondervraagd, leek de Nova-gast uit hetzelfde kostbare hout gesneden. Driss El Boujoufi, van de Marokkaanse UMM, liet weten dat hij uit solidariteit met zijn Joodse stadsgenoten en als protest tegen de herleving van antisemitisme de herdenking van de Kristallnacht morgen in Amsterdam zou bijwonen. Driss El Boujoufi drukte zich uit in eenvoudige en integere bewoording die zijn boodschap alleen maar meer kracht gaf. Jammer alleen dat interviewer Jeroen Pauw met zijn bruuskerende vragen dit vitale signaal niet op waarde wist te schatten. Want mensen als Driss El Boujoufi en de vader van die jongen die Jena kwetste zijn van onschatbare waarde in deze gecompliceerde samenleving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden