Ephimenco

Het zijn de woorden van onze tijd: multicultureel, integratie, identiteit, aanpassing, inburgering, roots. Enzovoort. Woorden die typerend zijn voor nieuwe uitdagingen en oude verlangens, hoop en wanhoop, onbehagen en irritaties, boeiende discussies en vileine polemieken.

Sylvain Ephimenco

Ze weerspiegelen de gedaante van een samenleving in mutatie, het silhouet van de etnische verandering en de schaduw van traditionele richtpunten die in de verte lijken te verdwijnen. Ook al zou ik ze voor het gemak uit mijn vocabulaire willen verbannen, dan zouden deze woorden via de achterdeur van mijn bewustzijn weer mijn woordenschat binnensluipen. Omdat je de werkelijkheid niet met een pennestreek kunt wegkrassen. Deze week las ik in Vrij Nederland een andere mening hierover. In een interview legde Anil Ramdas uit wat een van zijn eerste oekaze is geweest als nieuwe directeur van De Balie: 'Bij de eerste vergadering heb ik gezegd per decreet: de woorden multicultureel, identiteit, inburgering, aanpassing, roots, dat soort woorden is absoluut verboden. Dat kan niet meer. Die discussie is uitgeluld.' De Balie wordt dus een bunker waarin de buitenlucht wordt gezuiverd. Hoe de wereld eruit ziet doet er niet toe: Anil Nihil peinst liever over de 'vragen onder de vragen'.

Verbazingwekkend. Ramdas heeft jarenlang met de bovengenoemde woorden en aanverwante thema's als een bezetene gejongleerd. Hij behoorde vanaf het einde van de jaren tachtig tot de nieuwe jonge multiculti-elite. Het vermeende racisme van de postkolonialistische blanke Hollander en zijn weerzin om de multiculturele realiteit onder ogen te zien werd door hem keer op keer aan de kaak gesteld. Dat het die enge Bolkestein betrof of de discriminatoire neiging van (witte) Nederlandse schrijvers om allochtone personages uit hun romans te bannen. Maar nu het schuldgevoel geen vat meer heeft op het debat, nu de hang naar slachtofferisme door de roep om verantwoordelijkheidsbesef wordt verdrongen, sluit Anil Ramdas zijn rolluiken. Uitgeluld is hij, om zijn eigen terminologie te gebruiken. Mensen die het onderwerp aansnijden zijn maar 'blanke mannen die de wereld (plots) ontdekken'. Een diskwalificatie die naar onderhuids racisme fleurt. Of naar vette rook. Diezelfde rook waarachter de pyromaan verdwijnt die zich gisteren nog als brandweerman afficheerde.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden