Ephimenco

Hoeveel van de honderdduizend Fransen die zondag in Parijs hebben gedemonstreerd zijn vrijdagnacht voor de live-uitzending uit Melbourne opgestaan? In Frankrijk werd er tegen het wetsontwerp van de regering Jospin gedemonstreerd dat homoseksuelen de mogelijkheid geeft in een soort homohuwelijk te treden. In Australië speelde de nieuwe Franse tennisvedette Amélie Mauresmo de finale van de Australian Open. Mauresmo, de nieuwe Jeanne d'Arc die, na de nationale multiculturele voetbalploeg, Frankrijk van de malaise en de bekrompenheid zou moeten bevrijden. Amélie, jonge bescheiden vrouw, in een harnas van spieren.

Waarom gaan honderdduizend aartsconservatieve katholieken en fascisten tegen een wetsontwerp demonstreren dat hen eigenlijk niet aangaat? De nieuwe wet knaagt tenslotte niet aan het traditionele heterohuwelijk, maar schenkt nieuwe rechten aan homoparen. Zondag in Parijs geeft intolerantie en homofobie honderdduizend gezichten.

Amélie, 19 jaar, woont in Saint-Tropez en houdt niet van nevel en mist. Ze valt, zegt ze onomwonden, op vrouwen en vooral op Sylvie, haar vrien-din. De sportjournalisten verlaten opgewonden de persconferentie. Martina Hingis, de andere finaliste, kan een zeer vrouwelijk glimlachje niet onderdrukken. Amélie is te gespierd, lijkt een beetje op een kerel, bovendien: 'Ze leeft met een meisje dus ze is een halve man'.

'Les pédès au bucher', 'aflikkers op de brandstapel' schreeuwen de Franse demonstranten wanneer ze een spandoek van de homo-actiegroep Act-Up passeren. Erop één woord: 'homohaters'.

'Het is niet eerlijk', zegt Amélie in kindertaal als ze eindelijk beseft hoe meesmuilend over haar seksuele geaardheid en mannelijke voorkomen wordt gesproken en geschreven.

Zaterdagochtend, halfvier. De Australische camera's zoomen telkens weer in op het publiek van het center court, op zoek naar de mooiste uitdrukkingen op één en hetzelfde gezicht. Amélie is aan de verliezende hand. Close-up van Sylvie en haar gebalde vuisten. De Franse lesbische vriendin van de Franse lesbische speelster wordt vanuit alle hoeken door lenzen geregistreerd. Zoals vroeger de vriendinnetjes van Boris en André of de vriendjes van Gabriëlla of Monica.

De tellers van de anti-homohuwelijk-demonstratie kwamen zondag tot honderdduizend mensen. Hoeveel van hen, zaterdag in de vroege ochtend, hun tv-toestel hebben aangezet, weet niemand.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden