Ephimenco

KLIKTURKEN

In de jaren dat het in het Midden-Oosten wemelde van Franse journalisten die gijzelaars waren in handen van terroristische of malafide bendes, opende het avondjournaal van tv-zender Antenne 2 systematisch met hun foto's. Daarbij werd iedere dag de duur van hun gevangenschap geactualiseerd.

Welnu: het is vandaag de 17de dag dat journaliste Ebru Umar van haar vrijheid is beroofd wegens een opiniedelict, maar ik zie niet zo gauw het 'NOS Journaal' dagelijks openen met haar markante kop. Ebru is ook niet in handen van terroristen, zal men tegenwerpen, en kan vrijelijk ijsjes bestellen en verorberen. Maar ze mag Turkije niet verlaten en dit 'landarrest' begint zwaar op haar gemoedstoestand te drukken.

Bovendien moeten we nare juridische gevolgen niet uitsluiten: de Turkse overheid is onder Erdogan veranderd in een schurkenregime, dat de vonnissen van rechters beveelt. Daar kan hoofdredacteur Can Dündar van dagblad Cumhuriyet van meepraten. Vijf dagen geleden werd hij naar aanleiding van een reportage over wapenleveranties van Turkije in Syrië wegens 'spionage en hulp aan terroristen' tot bijna 6 jaar gevangenis veroordeeld. Daarbij werd hij ook nog beschoten terwijl hij voor het rechtbankgebouw stond. Wie kan nu voorspellen wat journaliste Umar te wachten staat?

Iemand die zijn solidariteit met Ebru Umar dagelijks betuigt is Frans Weisglas. Geen collega-journalist maar een VVD-politicus die jarenlang voorzitter was van de Tweede Kamer. Iedere ochtend breekt hij de dag met een eerste tweet waarin hij zijn verontwaardiging uitspreekt. Gisteren bijvoorbeeld: 'Het is dag 16 dat Ebru Umar niet weg mag uit Turkije. Grote schande.' Daarbij probeert Weisglas premier Rutte en EU-commissaris Timmermans te bewegen om Turkije onder druk te zetten.

Weisglas in dagblad Metro: 'Ik doe het dus als eerste vanuit persoonlijk motief. Maar behalve dat ik haar sympathiek vind, vind ik het principieel niet juist dat ze verhinderd wordt om naar Nederland terug te reizen. Het is absurd dat dit gebeurt om iets wat zij schrijft! Op mijn bescheiden manier probeer ik de aandacht vast te houden voor haar situatie.' Dit hartverwarmende solidariteitsgebaar verdient het zeker om voorbeeld te zijn.

Intussen blijkt dat twee nieuwe klachten tegen de Metro-columniste zijn gedaan tijdens haar 'landarrest'. Het betreft een interview met de videoafdeling van De Telegraaf waarin ze Erdogan een 'dictator' noemt en een cartoon die haar geketend aan de Turkse vlag voorstelt en die ze via Twitter heeft overgenomen. Volgens Umar zijn die klachten door twee Nederturken gedeponeerd.

Het is moeilijk voor te stellen dat er vanuit Nederland burgers de Turkse justitie alarmeren door over een andere burger uit Nederland te klikken. Laat ik dan eindigen om bij wijze van uitzondering het woord aan mijn ongepolijste tweede 'ik' te geven, die zich meestal uitdrukt door met zijn vuist op de keukentafel te slaan: 'Ebru Umar erin en die twee klikturken eruit!'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden