Ephimenco

Je kunt, zoals ik, de algehele mobilisatie van schrijvers, journalisten en intellectuelen rond de ondergedoken Ayaan Hirsi Ali bejubelen, maar ruimte voor afwijkende geluiden moet er natuurlijk ook zijn.

AD-columniste Pamela Hemelrijk is in die ruimte gesprongen. Afgelopen vrijdag schreef het wilde enfant terrible van de vaderlandse stukjesschrijverij dat opkomst en ondergang van Ayaan in feite een groot PvdA-complot zijn. Zelfverklaarde fortuyniste Hemelrijk is verzot op duistere machinaties die alleen zij kan ontwaren.

Ik vroeg me eerst af of Pamela het echt meende of dat deze acute aanval van paranoïa geen tactische zet was. De AD-columniste veroorzaakte onlangs een storm van protest bij AD-lezers met een stuk waarin ze gehakt maakte van Hirsi Ali. Met het taalgebruik van een crack consumerende viswijf noemde ze de Somalische een 'bakvis, naïef slettebakje, clichés grossierende fotomodel, seksbom, geile stoot en onvervalst PvdA-lustobject.'

Het stukje was verkeerd getimed: een week later kreeg Ayaan politiebescherming, zodat het leek alsof Hemelrijk met haar demoniseringactie medestander was geworden van de door haar gehate fundamentalisten. Een doodzonde voor onze fortuyniste. Vandaar die jongste complottheorie om haar eerder gemaakte misstap achteraf te onderbouwen. Ayaan is dus, volgens Hemelrijk, als PvdA-creatie zonder talent door haar partij naar voren geschoven om wat anti-multiculturele kastanjes uit het vuur te halen.

De PvdA zou er stiekem achter zijn gekomen dat anti-multiculti electoraal momenteel heel goed scoort. Het probleem van Pamela is dat haar wereld niet verder reikt dan de achterpagina van het Algemeen Dagblad. Had ze zich beter laten informeren door bijvoorbeeld de rest van de pers te lezen dan had Pamela geweten dat de relatie van Ayaan met haar partij al een tijdje op vrieskastwarmte is beland.

De PvdA heeft de Somalische niet meer in handen en gruwt van haar stevige standpunten ('Islam cultuur is inderdaad achterlijk'). Op haar beurt zei Ayaan tien dagen geleden in Vrij Nederland dat ze 'zwaar gefrustreerd ' was van de onverschilligheid, om niet te zeggen tegenwerking, die ze in haar eigen PvdA ontmoette.

Vandaar ook de aanvankelijk lauwe reacties van haar partij nadat de bedreigingen aan haar wereldkundig waren gemaakt. Ik veer altijd op bij nieuwe complottheorieën, maar als ze uit de pen van mevrouw Hemelrijk vloeien word ik alleen maar lethargisch. Ayaan is gewoon een geboren rebel die zich blijkbaar door geen enkele nestgeur laat bedwelmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden