Ephimenco

Mijn eerste reactie was gisteren vrij spontaan: wat sympathiek dat de fractievoorzitters van de Tweede Kamer ons vermanen en corrigeren! Hun brief 'stop bedreigingen en intimidatie' rond de migrantencrisis kan, wie weet, voor een heilzame werking hier en daar zorgen. En toch begon bijna tegelijk iets te wringen: Is het soms niet een teken van machteloosheid als de crème de la crème van de politiek per epistel haar kiezers moet berispen?

Directe aanleiding voor deze actie was een criminele brandstichting, met als doelwit de auto's van een raadslid (GroenLinks) in Wormerland, maar ook een 'kogelbrief' die een fractievoorzitter (VVD) had ontvangen. Maar tot gisteren kon geen van beide incidenten formeel en zonder twijfel worden gelieerd aan de migrantencrisis. Mocht iemand behoefte hebben aan wat olie op deze golfjes: na de moord op Fortuyn regende het kogelbrieven in dit land en alleen al met Oud en Nieuw werden in Frankrijk 1067 auto's in de fik gestoken. Ga je dan niet, misschien, iets uitvergroten dat het niet verdient?

De bijeenkomst over mogelijke opvang van asielmigranten eergisteren in hetzelfde Wormerland verliep overigens voorbeeldig. Dat was niet het geval in bijvoorbeeld Steenbergen waar grofgebekte hooligans zich (verbaal) schandelijk misdroegen. Maar het rumoerige verloop van andere azc-bijeenkomsten, denk aan Oranje of Beverwaard, kan ik wel begrijpen. Willen mensen hun woede of angst uitschreeuwen over een mogelijke verandering van hun leefomgeving? Laat ze dit vooral doen. Het lucht niet alleen op maar het kan ook heel wat fysiek geweld schelen.

Met enkele weliswaar abjecte incidenten zijn we nog ver verwijderd van de 500 aanslagen op vluchtelingen en azc's die Duitsland alleen al dit jaar moest ondergaan. Of neem nu Zweden, de bakermat van de politieke correctheid. Zweden waar iedere week 10.000 nieuwe asielmigranten aankomen zonder dat er voldoende opvang is geregeld. Waar dit jaar 190.000 nieuwe vluchtelingen ingeschreven zullen worden terwijl er volgend jaar bijna evenveel worden verwacht. In dat land heersen talrijke taboes die een volwaardig debat over deze krankzinnige aantallen migranten onmogelijk maken. Wat doen sommige Zweden die hun boosheid of vrees niet mogen uitschreeuwen? Ze grijpen naar molotovcocktails en gaan stiekem en laf over tot het plegen van geweld. Eergisternacht brandde in Danderyd een gebouw af waar 70 migranten opgevangen moesten worden. Gisternacht werd bij een vluchtelingenopvang in Skane brand gesticht. Ook in Kavlinge, Loderup en Lund werden gisteren pogingen tot brandstichting gesignaleerd. In totaal zijn er dit jaar zeker 15 panden bedoeld als opvangcentra in vlammen opgegaan.

Zweden heeft nu besloten om de lijst van toekomstige opvangcentra geheim te houden. Eergisteren zag ik een vluchteling in Malmö voor de camera zeggen: "We zijn hier niet gekomen voor Zweden of voor de democratie maar voor het geld." Een opmerking met de kracht van een molotovcocktail.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden