Ephimenco / Zwijgen en controle in zaak-Sévèke

Op de avond van 16 november werd er een man doodgeschoten in het centrum van Nijmegen. De moord op de linkse activist Louis Sévèke leek sterk op een koelbloedige afrekening. Vrijwel gelijk na de moord werd het slachtoffer door de plaatselijke autoriteiten, onder wie de burgemeester van Nijmegen, als een voorbeeldige activist neergezet. Een lieve en integere persoon. Vervolgens werd het stil rond de moord. De familie van Sévèke vroeg de pers uitdrukkelijk om niet over de motieven voor deze moord te speculeren. De brede vriendenkring van het slachtoffer, met name het Nijmeegse krakersbolwerk, legde zichzelf een opmerkelijke radiostilte op.

Alles is merkwaardig aan deze zaak. Zo werd gisteren bekend dat bij de start van het onderzoek, dat tot nu toe niets heeft opgeleverd, een zogenoemd tegenspraakteam is ingesteld. Drie politiemensen hebben tot taak het werk van hun onderzoekende collega’s in de gaten te houden. De drie controleurs moeten ’de integriteit en de kwaliteit van het onderzoek waarborgen’. Waarom, vraag je je af? Was er dan bij voorbaat zo weinig vertrouwen in het onderzoeksteam, dat door eenzijdigheid en tunnelvisie bevangen zou kunnen worden? Of moet het recherchewerk bepaalde lijnen volgen en andere niet? Het korps heeft zelf besloten tot deze opmerkelijke stap vanwege de ’grote maatschappelijke impact en de grote politieke gevoeligheid’ van de zaak-Sévèke.

Werd er in andere affaires met ’grote politieke gevoeligheid’, denk aan de moord op Fortuyn en Van Gogh, ook een team van controleurs ingeschakeld? „We willen zeker weten dat we niets overslaan of verkeerd benaderen”, zegt de politie. O ja? Drie weken geleden bewees Vrij Nederland het tegendeel. Het weekblad liet een potentiële verdachte, Dave Nobel, aan het woord: „Ik begrijp niet dat de politie hier nog niet is geweest. Ik heb een motief.” Nobel, die een gat in de lucht sprong toen Sévèke werd vermoord, was in de jaren tachtig als infiltrant in de krakerswereld door Sévèke ontmaskerd. Zijn relaas in VN over zijn gewelddadige ondervraging door Sévèke en de zijnen geeft een totaal ander beeld van de lieve en integere persoon die door de Nijmegse burgemeester wordt geprezen. VN probeerde ook krakers te benaderen om te weten of Sévèke aanwezig was in Kedichem. Toen werd het hotel waarin Hans Janmaat met de top van zijn extreem-rechtse partij vergaderde door activisten in brand gestoken. Op de links-radicale site Indymedia.nl werd onmiddellijk alarm geslagen. De bezoekers worden opgeroepen om te zwijgen en het weekblad te negeren.

Het lijkt alsof bepaalde aspecten uit het verleden van het slachtoffer, zijn aandeel in ’gevoelige’ zaken en zijn mogelijke contacten met andere figuren uit andere ’gevoelige’ affaires niet aan het licht mogen komen. De wetten van de Omerta worden in het krakerswereldje goed nageleefd. Maar wat doet de politie? Welke lijnen of niet worden in het onderzoek gevolgd? Geen paniek, de politie is bezig zichzelf te controleren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden