Ephimenco / Wouter, kies voor links!

Zelden in de Nederlandse naoorlogse geschiedenis hebben linkse partijen zo’n riante positie bekleed in de voorkeur van de kiezers. Volgens de laatste peilingen zou een progressieve coalitie van PvdA, SP en GroenLinks op een kamermeerderheid van 79 zetels kunnen rekenen. En dit is helemaal geen toevalstreffer, geen conjuncturele eendagsvlieg.

De linkse meerderheid groeit met de dag. Er zit structuur in: bij de kamerverkiezingen van 2003 behaalden die drie partijen gezamenlijk 59 zetels. Eind 2004 was de teller van de peilingen op 68 en nu dus 79. Met een gemiddelde groei van 10 zetels per jaar, zitten ze eind 2006, aan de vooravond van de verkiezingen, wellicht op 89! Prachtig toch? Voor zo’n droomachtige voorspelling hadden Schröder in Duitsland en Jospin in Frankrijk een moord kunnen begaan. Maar wat doet de aanvoerder van links Nederland? Springt hij een rood gat in de lucht? Knijpt hij tien keer in zijn handen en trakteert hij ons op een polyfone versie van de Internationale? Nee, naarmate de kiezersvoorkeur hem en heel links Nederland steeds gunstiger blijkt te zijn, wordt zijn gelaat asgrauw.

Wouter Bos hoest en proest, draait en zweet, wiebelt en kijkt weg. Hij stottert iets over een regering met twee partijen en lonkt naar zijn Grootste Rechtse Vijand die hij sinds 2003 te vuur en te zwaard bestrijdt. Ditzelfde CDA dat kiezers al bijna drie jaar niet meer zien zitten, wil hij zelfs uit de goot van de politieke barometers gaan vissen. Hoe kunnen de geschoffeerde kinderen van het Morgenrood nog iets van deze kafkaiaanse komedie begrijpen? Joehoe Wouter, wat heb je tegen brandnetelthee en rijpe tomaten? Tegen een pas-de-trois met sociaal-democraten, bio-multiculturalisten en berouwvolle maoïsten op de Haagse dansvloer? Is een linkse lente niet fleuriger dan een hybride jaargetijde? Met Femke en Jan broederlijk op het Museumplein staan om risicoloos naar het afgehakte hoofd van Balkenende te turen, dat doe je dan wel. Maar samen met die twee je verantwoordelijkheden nemen, nou dat gaat ineens te ver.

We kunnen er met ons hoofd niet meer bij. Waar komt dit wantrouwen voor een zuiver en helder links beleid vandaan? Stel je eens voor dat de volgende verkiezingen een uitgesproken linkse meerderheid opleveren: welke linkse leider zou het nog in zijn hoofd halen om de volkswil te schofferen, wat zeg ik: te verkrachten, en zijn eigen achterban te verraden, door er geen gebruik van te maken? Waar ben je bang voor? Met zo’n droomcoalitie krijg je 80 procent van de journalisten, 90 procent van de columnisten en 100 procent van de cabaretiers achter je. En wij, de ongebondenen, kunnen eindelijk die eeuwige fulminerende zeepkistbeklimmers aan het echte werk zien. Niet meer achter de interruptiemicrofoon met een verongelijkte grijns op dinsdagmiddag, maar dag en nacht achter hun ministeriële stuur. Wij-willen-een-links-kabinet! Met Marijnissen op Sociale Zaken, Halsema op Multiculturele Relaties, Meulenbelt op Religieuze Zaken en Van Bommel op Europese Integratie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden