ephimenco / Ratten

Niet eerder had ik van het duo M & M gehoord. Todat Manon (Van der Garde) en Michiel (Mulder), respectievelijk fractievoorzitter- en raadslid voor de PvdA in Amsterdam, vorige maand in de Volkskrant een leuk subversief stukje over integratie schreven.

Volgens M & M kun je bijvoorbeeld best als Amsterdamse moslim de hand van een vrouw weigeren, want ’nadruk op aanpassing aan Nederlandse normen en waarden is een gevaar voor de democratie’. Hoewel ik die nadruk van wezenlijk belang vind, ben ik niet gelijk gaan roepen dat M & M van de ratten besnuffeld zijn. Vrijheid van flux de bouche, weet u wel.

Helaas zijn M & M zelf nogal selectief als het gaat om het verdragen van afwijkende geluiden. Gisteren werd bekend dat PvdA-columnist en beheerder van de partijsite Marcel Duyvestijn door oppercheffin Manon van der Garde op staande voet is ontslagen.

Net als M & M vond die man opiniëren hartstikke opwindend. Samen met twee andere partijgenoten schreef hij vorige week een kritisch integratiestuk voor Het Parool, dat de M & M-lijn niet echt volgde. De dissident op straat! Manon, die een reëel gevaar blijkt te zijn voor de democratie, is onvermurwbaar: ’Duyvestijn schreef al heel lang contrastukken.’ Boehoe, lelijke contrarevolutionair!

Hoewel ik dit voorval nogal baldadig lijk op te vatten, rollen me de tranen over de wangen. Want ik besef dat ik langzaam afscheid neem van de hoofdstad der Nederlanden. Onder de formidabele vernielzucht van de almachtige PvdA is Amsterdam een kruising tussen Teheran en Palermo aan de Amstel geworden. Corruptie, verkiezingsfraude, politiek gesjoemel en gebrek aan tolerantie voor dissidente geluiden: de hele stad lijkt van de ratten besnuffeld en PvdA-minister Plasterk zwijgt als een Don Corleone.

De man die deskundige is op het gebied van besnuffeling door ratten houdt zich uitsluitend bezig met de ongevaarlijke SGP. Terwijl die partij zo rechtlijnig is als een startbaan. Deze week werd bekend dat het trio PvdA-deelraadsleden uit Zuidoost, dat deze zomer schuldig aan belangenverstrengeling werd bevonden, weer op zijn plek mag terugkeren. Een consigliere-commissie van de partij vond de corruptiehandelingen toch niet zo erg: ’Door de ophef zijn ze genoeg gestraft’. Reactie van de Amsterdamse Rekenkamer: ’Overtreding van de regels wordt door de Partij van de Arbeid getolereerd’. Wisten we toch al. Eerder ging de Amsterdamse PvdA in zee met de Turkse boevenbende Milli Görüs. De partij spekte de fundi’s met 2 miljoen subsidie voor een megamoskee die nooit werd gebouwd. Tot op de dag van vandaag zit niemand achter de tralies. Maar wat kun je doen als je de gijzelaar bent geworden van je allochtone en moslimelectoraat?

In een rapport van de Amsterdamse Ombudsman uit oktober blijkt dat tijdens verkiezingen in Amsterdam de wet massaal wordt overtreden. Het stikte toen van ’begeleiders’ in de stemhokken, die in het Turks of Marokkaans het onkundige stemvee een handje meehielpen. Wie durfde te protesteren, werd bijna bedreigd of voor racist uitgemaakt. Zo kan de PvdA tot aan de volgende eeuw de grootste partij blijven in Mokum. Voor de echte democraten uit de hoofdstad blijft dan maar één oplossing: zo snel mogelijk met hun voeten stemmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden