ephimenco / Profiteren op zijn Iers

Op het moment dat ik dit schrijf tekent zich een nieuwe nederlaag af voor de Europese gedachte en haar instrument, de Europese Unie. Ierland heeft besloten het mooie speelgoed waar het land decennialang zoveel plezier aan beleefde, te vermorzelen.

Het meest verwende en ondankbare kroost van de EU stemt ’nee’ tegen het verdrag van Lissabon en verlamt hierdoor het Europese mechanisme. Ik treur in mijn hoekje terwijl op Nederlandse internetsites een ongekende jubelstemming heerst. Volgens de reacties van Europa- en Brussel-haters in Nederland heeft het dappere Ierland een heldendaad verricht, de democratie een dienst bewezen en het Brusselse fascisme (heus, hier en daar gelezen!) een halt toegeroepen.

Deze irrationele weerzin voor een entiteit die, ondanks al zijn onvolmaaktheden, ons voorspoed, welzijn en vrede heeft gebracht, blijft me verbazen. Er is aan het Ierse ’nee’ niets heldhaftigs, alleen een pover gebrek aan realiteitszin. In de loop van de negentiende eeuw liep het (prachtige) eiland leeg. Emigratie leek voor velen het enige middel om uit een land te ontsnappen dat zijn eigen inwoners niet kon voeden. Alles was beter dan armoe en honger te lijden op vaderlandse bodem. De bevolking slonk van 7 of 8 miljoen tot een schamele 3 miljoen. Toen Ierland lid van de EEG werd in 1973 was het nog steeds het armste land van West-Europa.

Het verhaal is verder bekend: na 35 jaar lidmaatschap en een slordige 60 miljard euro aan Europese hulp en subsidies, is Ierland een van de meest welvarende landen ter wereld geworden. Deze status had het land van de ’nee’ nooit op eigen kracht kunnen behalen. Het gebeurde dankzij de gezamenlijke inspanning van de Europese partners en hun wonderlijke elan van solidariteit. Nu de Ieren rijk en volgevreten zijn, hebben ze natuurlijk het volste recht om te bijten in de hand die hen ooit voedde. Opportunisten zijn er altijd geweest. Ja maar, hoor ik al, mag je dan geen kritiek op Europese instituties of verdragen hebben, omdat je ooit zwaar bent gesubsidieerd? Jazeker, maar als ik de nee-campagne in Ierland overzie, lijkt deze voor een deel uit angst, protectionisme en soms leugens te zijn opgebouwd.

De meest krankzinnige argumenten zijn tijdens de campagne door het nee-kamp aangevoerd. Zo zou het verdrag van Lissabon de detentie van kinderen vanaf drie jaar mogelijk maken, Ierland dwingen aan oorlogen mee te doen en abortus helpen legaliseren. De Ierse Labour-leider Eamon Gilmore noemde deze nee-campagne ’hysterisch’, gebaseerd op ongegronde beweringen volgens welke het verdrag ’ons abortus, euthanasie en homohuwelijk gaat brengen’. Stap dan maar gelijk uit de EU zou ik willen zeggen, en geen handje ophouden meer. En voor al die opgewonden Nederlanders die gisteren feestvierden: ga alsjeblieft samen met die ’verlichte’ Ieren een nieuwe unie beginnen en probeer ook eens de Fransen (die net als de Nederlanders tegen de Europese Grondwet stemden) mee te krijgen. Een Europa van diverse snelheden is misschien de oplossing. Dan mag die nieuwe unie van drie haar slakkengang vrolijk voortzetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden