Ephimenco / Lopende tenten

Naar aanleiding van mijn bedenkingen over het Nederlandse kiesstelsel, las ik in de reactie van een trouwe stalker dat ik beter elders mijn geluk moest zoeken. Hoezo? Ik ben nog nooit zo trots op Nederland geweest! Geen Oost-Indische trots overigens maar een gevoel van fierheid dat zijn wortels in deze tijd heeft liggen. Afgelopen weekend zapte ik langs Europese tv-journaals en zag telkens weer dezelfde beelden: lopende tenten voor een achtergrond van typische Hollandse gevels.

Nederland gaat boerka’s, nikabs en andere gezichtsluiers verbieden. Nederland principieel, en daarmee weer op de kaart van het gidslandisme gezet! Je proefde in de buitenlandse tv-commentaren een ingehouden bewondering voor het noordelijke laboratorium dat als weleer weer op volle toeren experimenteert. Toch is in Nederland niet iedereen doordrongen van het nut om de schandetent te verbieden die vrouwen tot pestobjecten reduceert.

Gisteren las ik een stuk van een gewezen feministe dat het boerkaverbod ’onzinnig’ was, Nederland een ’raar imago’ bezorgde en dat Nederlanders geen enkele belangstelling hadden voor het verbod. Een raar imago hebben we voorlopig alleen maar in het eerbiedwaardige Maleisië dat tegen deze Hollandse ’aantasting van de vrijheid van godsdienst’ heeft geprotesteerd. Wat een eer om door Maleisië te worden gehekeld.

In het jaarrapport van Amnesty International lees ik dat Maleisië de vrijheid van meningsuiting het liefst met stokslagen en gevangenisstraffen regelt en dat ten minste 58 mensen werden gearresteerd omdat ze er een ’afwijkende’ geloofsovertuiging op na hielden. Over de vermeende onverschilligheid van Nederlanders voor een boerkaverbod verwijs ik iedereen naar de kieswijzer op stemmentracker.nl van het Instituut voor Publiek en Politiek. Daar wordt een soort doorlopend opinieonderzoek gehouden over de beslissingen van de Tweede Kamer. Van de meer dan 150.000 respondenten vindt 73% dat de boerka verboden moet worden. Een ander argument tegen het verbod is dat het om maar een honderdtal vrouwen zou gaan.

Principes moet je dus pas laten gelden wanneer ze door duizenden worden vertrapt. Laten we het gezwel maar eerst flink laten groeien alvorens naar de dokter te gaan. Dat vond de Commissie Gelijke behandeling (CGB) ook toen ze in 2000 oordeelde dat een sluierverbod op school in strijd zou zijn met de wet. Een paar jaar later werd er steeds vaker van die anonieme spoken op scholen gesignaleerd. Opeens mocht de ROC in Amsterdam van de CGB wel die sluier verbieden. Bij de CGB zijn principes plooibaar en wetten multi-interpretabel.

Ook bij GroenLinks zijn ze tegen een boerkaverbod. Logisch want als u of ik een bezoek aan de Tweede Kamerfractie van GL brengt wordt u door een gehoofddoekte medewerkster ontvangen die mannen geen hand wil geven. Althans, dit staat op de site Hoeiboei.nl en wordt in een officiële reactie van Olof van der Gaag (politiek coördinator GroenLinks) niet ontkend. Groen? Groen is ook de kleur waarin islamitische fundamentalisten hun vlaggen dompelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden