ephimenco / Janken en kermen

Mijn jaarlijkse welverdiende columnistenrust van vier weken is deze zomer ernstig verstoord en dit neem ik zowel ’rechts’ als ’links’ zeer kwalijk.

Je denkt in een bad van revitaliserende komkommermelk te stappen en ziet dan hoe tijdens je vakantie politiek Nederland aan hyperactiviteit ten onder dreigt te gaan. In plaats van wijn, zee en zon werden het dus internet en schoteltelevisie in een oververhit kamertje van vier bij vier.

Erger nog: toen ik donderdag uitgeput in Nederland aankwam, was de zaak Duyvendak/(K)Cramer/Bluf! in een bipolaire oorlog geëscaleerd. Een heuse heksenjacht of klopjacht van ’rechts’ op ’links’ met onmiskenbare McCarthy-trekjes. Ik kwam net op tijd om tante Rita op hoge toon te horen eisen dat minister Cramer, wegens een handtekening 22 jaar geleden, haar biezen moest pakken. Inderdaad, volstrekt hysterisch en kansloos.

Interessant blijft het opgeblazen incidentje wel en dan vooral de jankende en kermende reacties van ’links’. Als ik de klopjacht van ’rechts’ moet kwantificeren, kom ik niet verder dan een conglomeraat bestaande uit De Telegraaf, internetsite Geenstijl en partijen als de VVD en de PVV plus Tante Ton. In ons gepolariseerde wereldje is dit bijster weinig en de vetgemeste linkse troepen hebben dus een zee van ruimte.

De conclusie is dat de huidige ’heksenjacht’ van dit graatmagere ’rechts’ in een anorexia-nervosamoeras gaat verzanden. Ook al wordt de linkse Volkskrant door Femke Halsema tot het kamp van de heksenjagers Telegraaf en Geenstijl gerekend (de GroenLinkse leidster dreigt zelfs haar abonnement op te zeggen).

In NRC Handelsblad alarmeerde vorige week de linkse oud-redacteur van Vrij Nederland Gerard van Westerloo het ingedommelde volk: „Rechts heeft nu het hoogste woord en er wordt dezer dagen een klopjachtje gehouden op alles wat zich ooit ook maar een beetje links opgesteld heeft.” Sta op kameraad, de partij is in gevaar! Een klop- en heksenjacht, maar dan een linkse, daar moet Van Westerloo wat van af weten. Was het niet zijn blad dat tien jaar geleden de VVD’er Van Baalen van fascistische sympathieën in diens studententijd betichtte?

Er moest zelfs een commissie komen om Van Baalen te rehabiliteren en de campagne, hetze of klopjacht rond de VVD’er, waaraan ook ’Netwerk’ en ’Nova’ meededen, stierf een ridicule dood. En was het ook niet dat wrokkige Vrij Nederland dat als een van de eersten de formidabele jacht op Ayaan Hirsi Ali opende, zodra de liberale naar ’rechts’ was overgestapt?

Deze jarenlange linkse campagne werd door de Vara (’Zembla’) met grof geschut afgerond. Klopjachten uit rechtse of linkse hoek zijn niet netjes maar moeten wel fier en spartaans worden doorstaan. Het probleem van ’links’ is dat men meer gewend is om de trekker zelf over te halen. Zelden heeft men er aan de verkeerde kant van het geweer gestaan.

Daarom het gejank, gekerm en het mama-roepen van nu om enkele futiele chocoladeletters in De Telegraaf. Daarom ook het verbijsterende gebrek aan incasseringsvermogen van al die pantoffelhelden met het hart op de goeie plaats.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden