ephimenco / Haatmails en godsdienstwaanzin

Zeker, een haatmail is er altijd één te veel en zo’n giftig, meestal anoniem epistel, kan je behoorlijk uit je evenwicht brengen. Iedereen die enigszins in het openbaar optreedt of media-aandacht geniet, kan hier slachtoffer van zijn.

Eergisteren en gisteren, berichtte deze krant over de affaire rond de Rotterdamse Bouchra Ismaili, een PvdA-politica en moslima die een woeste mail terugstuurde naar haar vermeende islamofobische belager: ’Luister goed jij vuile gek WIJ BLIJVEN HIER hahahahahah VAL DOOD’.

Het mailtje belandde op de internetsite Het Vrije Volk en wat krantenredacties: de rel was geboren. Vervolgens moest Ismaili haar excuses aanbieden om haar politieke leven te redden. Het eerste wat mij en anderen opviel, was dat de mail die een zekere Jos Parbleu op 13 januari om 12.43 uur naar het Rotterdamse deelraadslid stuurde, helemaal geen haatmail was.

Het bevat alleen twee zeer omstreden citaten, zonder verder commentaar, van Okay Pala van de fundamentalistische islamitische beweging Hizb ut-Tahrir. Volgens de Rotterdamse PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst zou die Parbleu in het verleden wel honderden echte haatmails hebben gestuurd. Helaas beschikt kennelijk niemand over voorbeelden hiervan, zodat we het met het onbeduidende tekstje van 13 januari moeten doen. Heeft Parbleu Ismaili in het verleden bijvoorbeeld ook de dood toegewenst?

Een ander punt is dat het deelraadslid in een reactie in het Algemeen Dagblad niet zozeer het accent legt op die aan haar gerichte elektronische hatelijkheden, maar spreekt van een ander incident als directe aanleiding voor haar uitglijder. Op die zondagmiddag zou ze op straat een racistische opmerking hebben gehoord. De vrij onschuldige mail die ze daarna thuis aantrof, werd ’de spreekwoordelijke druppel’.

Om 16.08 uur schreef ze haar frustratie van zich af. Alleen is die mail veel explicieter dan we in de twee Trouw-artikelen mochten vernemen. Bijvoorbeeld: ’Jij bent een zielige duivelaanbidder!!! Je hebt je ziel verkocht!!! (*) Raar, wel in de duivel en aanhang geloven en God de almachtige de overheerser van hemelen en aarde ontkennen. Jouw soort zijn de ergste terroristen (*) Jullie zijn hier de allochtonen!!!! (*) Met Allah aan mijn zijde vrees ik niks en niemand (*) Een advies als ik zo vrij mag zijn bekeer je tot de islam en vind rust in je hart.’ In de mail staat ook dat Ismaili de meeste Nederlanders ’ontwikkeld en tolerant’ vindt. Ze eindigt haar tekst in het Arabisch: ’Dat laat ik over aan de rechter der rechters ALLAH A RAHMAN OU RAHEEM!!!’

Met permissie: de enige haatmail in deze zaak komt van de hand van het opgefokte PvdA-deelraadslid. Bouchra Ismaili lijkt verder op een soort godsdienstwaanzinnige, in dienst van een op papier seculiere partij, die zich op Allah beroept om kritiek op de islam met satan te associëren. Door haar krankzinnige reactie op een neutrale mail komt ze in feite op voor de opperfundi van Hizb ut-Tahrir, die door haar ’belager’ in zijn mail werd geciteerd. Hoe een van de twee citaten luidt? ’Wat jullie nodig hebben, is een zware bomaanslag’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden