EPA: niet voor iedereen nuttig
Via diverse media wordt tegenwoordig driftig reclame gemaakt voor het EnergiePrestatieAdvies (EPA), een initiatief van het ministerie van Vrom. Kort gezegd is het doel van een EPA erachter te komen welke energiemaatregelen thuis kunnen zorgen voor een energiezuinige woning; wat deze maatregelen kosten en besparen, en op welke premies aanspraak kan worden gemaakt.
Er zijn 80 gecertificeerde EPA-adviseurs. Wanneer hij een huis onder de loep heeft genomen, wat ongeveer twee uur duurt, maakt hij een rapport dat nodig is bij het aanvragen van premies. Want: wie een energiemaatregel uit een EPA uitvoert die voorkomt op de Maatregelenlijst Energiepremie (zie www.energiepremie.nl of vraag de 'Energiepremie' folder op bij uw energiebedrijf) ontvangt een extra EPA-bonus van 25 procent op de energiepremie.
Let wel: de bewoner hoeft geen EPA uit te laten voeren om de energiepremie te ontvangen! Via de Maatregelenlijst Energiepremie kan worden bestudeerd welke maatregelen gesubsidieerd worden. Vervolgens kunnen deze zelf, of door een ander uitgevoerd worden. Zo wordt voor vloer- en bodemisolatie die voldoet aan de voorwaarden 7,5 euro per vierkante meter subsidie verstrekt, terwijl gevelisolatie met 15 euro per vierkante meter gesubsidieerd wordt.
Het interessante van het EPA-advies zit 'm hierin dat u nog eens 25 procent extra korting krijgt op deze, toch al gesubsidieerde, maatregelen. Die maatregelen kunnen worden uitgevoerd door een erkende vakman, maar bepaalde dingen zoals bodem-, spouwmuur-, dak- en gevelisolatie mogen ook zelf worden gedaan. Wie het zelf doet en de betaalbewijzen van de aangeschafte goederen kan overhandigen, behoudt het recht op de energiepremie en op de EPA-bonus van 25 procent.
Voor een EPA-advies geldt een richtprijs van 200 euro. De energiebedrijven bieden een tegemoetkoming van dit bedrag, dus in feite is -volgens de uitvoerende instanties- een EPA kosteloos. Wel benadrukt men dat er prijsverschillen zijn, en dat het verstandig is om bij meerdere EPA-adviseurs een offerte op te vragen en de prijsafspraak schriftelijk vast te leggen.
Voor wie toch al van plan is om zijn huis te isoleren of energievriendelijker te gaan wonen, lijkt tot dusver het EPA niets dan voordelen op te leveren. Immers: het advies is gratis en er is ook nog sprake van een extra EPA-bonus op de energiepremie.
Er zijn echter kanttekeningen bij te maken. Zo is een EnergiePrestatieAdvies niet voor iedereen nodig. Allereerst gaat het alleen om huizen gebouwd vóór 1998. Is er een HR-ketel en dubbel glas? Zijn de buitenmuren, het dak en de vloer van uw woning geïsoleerd? Wie overal 'ja' op antwoordt, heeft geen EPA nodig. Op www.epadesk.nl is informatie verkrijgbaar en een test om te onderzoeken hoe het gesteld is met de energievoorziening in huis.
Een andere 'kanttekening' betreft het oordeel van de Consumentenbond over het EPA. Dat was ronduit vernietigend. Uit een EPA-praktijkproef van de bond bleek het EPA aan alle kanten te rammelen. Het voldeed niet aan de minimale kwaliteitseisen en leverde een nauwelijks begrijpelijk rapport op waarvan de betrouwbaarheid zeer twijfelachtig is. Acht verschillende adviseurs zijn aan het werk geweest. Twee huizen werden onderzocht; per huis werden vier EPA-adviezen opgemaakt. De adviseurs kwamen zowel van gespecialiseerde bedrijven als van grote energiebedrijven. Gebleken is dat er bijna geen gegeven of resultaat is waarover de adviseurs het eens zijn, ook al hebben ze het over hetzelfde huis. De totale gemiddelde energiebesparing in euro's, benodigde investeringen, terugverdientijden: ze verschillen tientallen procenten. En last but not least liet de Consumentenbond weten dat de teruggave van 200 euro door het energiebedrijf niet altijd leidde tot een kosteloos advies: dat advies bleek namelijk al snel meer dan 250 euro te kosten. Wie van plan is een EPA-advies aan te vragen, doet er kortom goed aan om deze informatie in het achterhoofd te houden en in ieder geval meerdere offertes op te vragen.