EP stemt in met langer geboorteverlof

amsterdam – Vrouwen krijgen vijf maanden betaald zwangerschapsverlof, en mannen twee weken vaderschapsverlof. Daarmee stemde het Europees Parlement gisteren in.

Hoewel het nog zeker twee jaar kan duren voor zo’n voorstel daadwerkelijk in Nederland wordt doorgevoerd – áls dat al gebeurt – laait de discussie over het verlof weer op. Moeders krijgen hier nu 16 weken, vaders twee dagen verlof.

Het wetsvoorstel voor een vaderschapsverlof van twee weken, dat GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent afgelopen jaar nog weggestemd zag worden, haalt ze weer van de plank. Zij vraagt een debat aan met minister Kamp van sociale zaken. „Wij hoeven niet te wachten op Europa met de invoering van het verlof.”

In de nieuwe Tweede Kamer lijkt er een meerderheid te zijn voor op zijn minst één week vaderschapsverlof (PVV), en twee weken (GL, SP en D66). „VVD en CDA zijn tegen, maar het vaderschapsverlof is niet opgenomen in het gedoogakkoord. De PVV kan dus meegaan.”

Het hoopgevende voor Van Gent is dat de PvdA in het Europarlement ook instemde met de verlenging van de verloven, terwijl het dat eerder niet deed in de Tweede Kamer. PvdA- Europarlementariër Emine Bozkurt: „De gezondheid van moeder en kind moet vooropstaan. Daarom willen we voldoende tijd geven aan vrouwen om te herstellen na de bevalling, om borstvoeding te kunnen geven en om een goed evenwicht te vinden tussen gezin en werk.”

In Europa moeten er intussen nog heel wat hobbels genomen worden. Het voorstel moet door de Europese Raad, waar de ministers van sociale zaken nog moeten instemmen met het plan.

Dat wordt moeilijk. Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk zijn tegen. Voormalig minister Donner van sociale zaken sprak zich al uit tegen verlenging van de verloven omdat het volgens hem het ziekteverzuim niet zou verminderen, en bovendien te veel kostte. De raming van Van Gent is 160 miljoen euro op jaarbasis, afkomstig uit WW-potten (van werkgevers en werknemers samen). Voor de verlenging van zwangerschaps- en vaderschapsverlof gezamenlijk rekent VVD-Europarlementarier Hans van Baalen, tegenstander, 200 miljoen euro. Werkgeverskoepel VNO-NCW vreest voor een bedrag van meer dan 500 miljoen euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden